Харчові отруєння: як уберегтися

Харчове отруєння — це розлад травлення, спричинене вживанням неякісних, зіпсованих, отруйних або токсичних продуктів харчування і напоїв.
Кількість харчових отруєнь різного походження різко збільшується в період спекотної погоди, коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій. Тому, окрім того, що винуватцями токсикоінфекції є бактерії та токсини, провокаторами захворювання також вважаються конкретні види їжі.
Харчове отруєння може бути двох видів.
- Перший називається харчова токсикоінфекція. Її спричиняє вживання зіпсованих продуктів. Прострочені або зіпсовані внаслідок неправильного зберігання продукти харчування уражаються патогенними мікроорганізмами і стають токсичними. Потрапивши в шлунок, вони спричиняють отруєння.
- Другий тип харчового отруєння називають токсичним. Він пов’язаний із вживанням в їжу неїстівних або отруйних продуктів.
Основні симптоми харчового отруєння — нудота і блювота, діарея, слабкість і нездужання, болі в шлунку, а також у багатьох випадках зміна кольору обличчя, озноб, підвищення температури.
Найчастіше людина реагує на неякісні продукти протягом 3−4 годин після їжі. Але у деяких людей цей проміжок часу може бути більшим. Все залежить від «міцності» організму. Та й що за продукти були, теж важливо.
Кожне отруєння потребує обов’язкового звернення до лікаря, тому що три основні кишкові інфекції – сальмонельоз, ешерихіоз і дизентерія – не можна лікувати вдома, а без відповідних аналізів ви не отримаєте правильного лікування.
Щоб уникнути отруєння кишковими бактеріями, рекомендується дотримуватися деяких правил літнього харчування:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений виробником, у встановлений термін;
- ретельне дотримуватись технології приготування харчових продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування;
- своєчасно проходити обов'язкові профілактичні медичні огляди (працівникам окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення);
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- утримуватись від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин;
- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс,пляж) виключити контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням мити руки з милом і обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
- у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Не займайтеся самолікуванням!
Дотримання вище зазначених правил профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.
Житомирський обласний ЦКПХ