Як зменшити кількість нітратів у ранніх овочах та фруктах?
З настанням літа в нашому харчуванні з´являється все більше свіжих овочів і фруктів. Однак, овочі і фрукти іноді можуть таїти і приховану загрозу. Особливо гостро обговорюється проблема накопичення в них нітратів.
Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть коли людство повністю відмовиться від будь-яких добрив. При невеликому споживанні нітратів з їжею, вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато, то: нітрати під впливом ферменту нітратредуктази відновлюються до нітритів, які взаємодіють з гемоглобіном крові і окислюють в ньому 2-х валентний залізо в 3-х валентний. В результаті утворюється речовина метгемоглобін, який вже не здатний переносити кисень. Тому порушується нормальне дихання клітин і тканин організму (тканинна гіпоксія), в результаті чого накопичується молочна кислота, холестерин, і різко падає кількість білка.
Нітрати сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму. Нітрати знижують вміст вітамінів в їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин. При тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози.
Встановлено, що нітрати сильно впливають на виникнення ракових пухлин в шлунково- кишковому тракті у людини.
Основні симптоми отруєння нітратами: синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль,підвищена втомлюваність, зниження працездатності, задишка, серцебиття.
Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. В легких випадках переважно відмічаються сонливість та загальна депресія. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При цьому знижується артеріальний тиск, частішає дихання, з’являється головний біль, шум у вухах, слабкість, судоми м’язів обличчя, порушується координація рухів. У важких випадках та при відсутності медичної допомоги це може закінчитися втратою свідомості, комою та смертю.
Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними гинуть і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна:
1. Первинна обробка рослинних продуктів, тобто зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%.
2.Замочування овочів та фруктів у чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години зменшить вміст нітратів в них на 25-30%.
3.Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Сам відвар вживати не можна, оскільки саме в нього і перейшли шкідливі речовини. Його необхідно зливати одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні.
4.При варінні й тушкуванні нітрати також виділяються з паром, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.
5.Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, а на 18 день вони майже не визначаються. Також, перед вживанням високонітратної їжі, можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік, що в більшості випадків повністю запобігає утворенню нітритів.
6.Купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність (посвідчення про якість, декларація виробника; експертний висновок лабораторії ветсанекспертизи, сертифікати відповідності і інш)
Виконуючи вказані рекомендації, ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами та фруктами.
Житомирське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Житомирській області