Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Про формування списку присяжних для Черняхівського районного суду Житомирської області

Дата: 24.05.2023 15:52
Кількість переглядів: 1431

Відповідно до вимог ст.64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», з метою забезпечення належного здійснення судочинства на території Черняхівської селищної територіальної громади, Черняхівська селищна рада формує список присяжних для Черняхівського районного суду Житомирської області.

Список присяжних затверджується на три роки і переглядається в разі необхідності для заміни осіб, які вибули зі списку, за поданням територіального управління Державної судової адміністрації України.

Присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

 

Хто може стати присяжним?

Присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом.

 

Хто не може бути присяжним?

Не включаються до списків присяжних громадяни:

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

3) які мають незняту чи непогашену судимість;

4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;

5) особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

6) громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;

7) особи, які не володіють державною мовою.

Особа, включена до списку присяжних, зобов’язана повідомити суд про обставини, що унеможливлюють її участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.

 

Гарантії прав присяжних

Відповідно ст. 68 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»:

-  присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України. Присяжним відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові. Зазначені виплати здійснюються за рахунок коштів бюджетної програми на здійснення правосуддя територіальними управліннями Державної судової адміністрації України за рахунок коштів Державного бюджету України.

-  за присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається.

-  на присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя. За обґрунтованим клопотанням присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов’язків.

 

Присяжні є суб'єктами декларування

Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» до суб'єктів декларування та відповідальності за корупційні правопорушення відносяться присяжні (під час виконання ними обов'язків у суді), тобто, під час залучення до розгляду конкретної справи.

У особи з моменту виконання обов'язків присяжного, виникає зобов'язання подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Бажаючим необхідно подати такі документи:

– заяву про включення до списку присяжних за формою, згідно зразку (додається);

– копію паспорта громадянина України;

– витяг з реєстру територіальної громади (можна замовити за посиланням https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-teritorialnoyi-gromadi) або копію  іншого документа, в який у встановленому законом порядку, внесено відомості про місце проживання;

– витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» (повний). Термін дії витягу становить 3 місяці з дати формування (можна замовити за посиланням  https://diia.gov.ua/services/vityag-pro-nesudimist  або https://vytiah.mvs.gov.ua/app/landing).

 – довідку відповідного закладу охорони здоров'я про те, що він не перебуває на обліку та не має психічних чи інших захворювань, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

- інформаційну довідку або витяг з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення за останній рік (можна отримати за посиланням шляхом зчитування КЕП  https://corruptinfo.nazk.gov.ua/reference/getpersonalreference/individual);

  • копія трудової книжки або копія пенсійного посвідчення.

 

 

Кандидат особисто засвідчує копії наданих документів у встановленому порядку.

Кандидат несе персональну відповідальність за достовірність наданої ним інформації та поданих документів.

 

Усіх бажаючих бути присяжними просимо до 13.06.2023 року звертатися до Черняхівської селищної ради каб. 23 (юридичний відділ) або тел. 0984841538.

 

 

 

Голові Черняхівської селищної ради

Наталії РЕВЧУК

 

ПІБ

   (постійне місце проживання )

 (контактний номер телефону, електронна адреса)

 

 

ЗАЯВА

Прошу включити мене до списку присяжних Черняхівського районного суду Житомирської області.

Обставини, передбачені ч.2 ст.65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», які унеможливлюють мою участь у здійсненні правосуддя, відсутні.

Надаю згоду на обробку та використання моїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Підтверджую повноту та достовірність інформації у поданих мною документах.

Перелік документів, що додаються до заяви:

 

 

 

Дата                                                                                                підпис

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь