Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

11 квітня відзначається Міжнародний день боротьби з хворобою Паркінсона

Дата: 11.04.2023 12:00
Кількість переглядів: 82

11 квітня відзначається Міжнародний день боротьби з хворобою Паркінсона. Цей день проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ)  і покликаний підвищити інформованість нашого суспільства про захворювання Паркінсона, надати підтримку хворим паркінсонізмом і їх сім’ям, а також зробити свій внесок у подолання цієї страшної недуги. Дата вибрана не випадково - адже саме 11 квітня народився англійський лікар Джеймс Паркінсон (1755-1824), який у 1817 році опублікував  «Есе про тремтливий параліч», описавши симптоми хвороби.

 

Цифри і факти

•  Хвороба Паркінсона – одне з найпоширеніших нейродегенеративних захворювань, при якому відбувається прогресуюче пошкодження клітин головного мозку, які виробляють дофамін та керують м’язовим тонусом. Дефіцит дофаміну, що виникає, призводить до різних рухових порушень. Хвороба є невиліковною.

У всьому світі налічується понад 6 мільйонів людей із хворобою Паркінсона. За прогнозами, ця кількість збільшиться вдвічі до 2040 року.

Чоловіки хворіють дещо частіше за жінок.
Менше 10% випадків захворювання передається у спадок і може бути пов’язане з певним генетичним дефектом.

Тривалість життя людей із хворобою Паркінсона приблизно така сама, як і у здорових людей.

В Україні нараховується  понад 23 000 осіб із хворобою Паркінсона. На момент встановлення діагнозу більшість із них  є старшими за  60 років.

На Житомирщині з хворобою Паркінсона живуть близько 600 людей.

 

Чому виникає хвороба?

Вченим сьогодні вже багато відомо про те, як розвивається це захворювання, що відбувається в мозку людини при цьому - проте залишається до кінця нез’ясованим той фактор, який запускає процес руйнування клітин мозку.

Захворюваність на паркінсонізм не залежить від статі, раси, соціального статусу, виду трудової діяльності, регіону проживання.

Основний фактор ризику – вік. В процесі старіння у людини зменшується кількість дофаміну в мозку: кожні 10 років життя на 10 %. Ділянка мозку, де виробляється дофамін, є дуже енергетично чутливою. Тому надмірна кількість провокуючих чинників (таких як психоемоційний стрес, супутня судинна патологія на фоні атеросклерозу та артеріальної гіпертензії, вживання деяких ліків, несприятливий вплив навколишнього середовища) призводять до швидшого її руйнування - тим паче, якщо в людини ще є генетична схильність.

 

Ознаки хвороби Паркінсона

тремтіння рук;

сповільненості рухів;

скутість, болі;

порушеннях рухової динаміки і психіки;

депресія, апатія;

проблеми зі сном;

проблеми з пам’яттю.

 

Профілактика хвороби

раціональне повноцінне харчування;

рухливий спосіб життя;

психологічна готовність до різного роду стресових ситуацій;

відмова від  алкоголю;

уникання  токсичних речовин (у тому числі продуктів, явно оброблених хімікатами);

своєчасне проходження  профілактичних  медоглядів;

уникання  ситуацій з високим ризиком черепно-мозкової травми.

    Людям похилого віку доцільно мати певні хобі, наприклад, займатися садівництвом, розведенням квітів, що підтримуватиме певний рівень фізичної активності, заповнить дозвілля та дасть багато позитивних емоцій.

 Втім, варто пам’ятати  -- жодного способу на 100 % захистити себе від цієї недуги не існує.

 Як безоплатно отримувати ліки за хвороби Паркінсона

Ліки у разі хвороби Паркінсона включені в програму «Доступні ліки». Це означає, що українці можуть їх отримати безоплатно або з невеликою доплатою.

Як це зробити?

  1. Зверніться до невролога. Лікар складе індивідуальний план лікування та внесе його в Електронну систему охорони здоров’я. На основі плану лікування невролог випише перший рецепт. Наступні рецепти зможуть виписувати також лікарі первинної медичної допомоги: сімейний лікар, терапевт або педіатр.
  2. З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації.  Головна умова – наявність в аптечного закладу договору з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Впізнати таку аптеку можна за наліпкою «Доступні ліки». Термін дії рецепта становить 30 днів.
  3. Покажіть електронний або паперовий рецепт працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також може підказати, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.
  4. Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна через:

– дашборд на сайті НСЗУ – https://bit.ly/3ZtnQqv – на 2-й сторінці в меню зліва оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації;

– контакт-центр НСЗУ за номером 16-77;

– чат-бот «Спитай Гриця» – https://t.me/SpytaiGrytsia_bot.

За  інформацією НСЗУ, з початку  2023 року вже 3984 пацієнти з хворобою Паркінсона отримали відповідні ліки. 

 

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь