Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Відбулась робоча нарада із керівниками закладів загальної освіти

Дата: 24.01.2023 15:20
Кількість переглядів: 176

Фото без опису

Щороку уряд розподіляє кошти освітньої субвенції між територіальними громадами. Зазвичай, це відбувається наприкінці серпня, тобто до початку нового навчального року (до 1 вересня). У 2022 році розподіл освітньої субвенції із державного бюджету не був відомим практично до кінця грудня. Лише 27 грудня 2022 року, коли всі педагогічні працівники вже завершували семестр, відповідно до затверджених на початку вересня планів педагогічних навантажень, було оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1088  “Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами”.

Цією постановою внесено суттєві зміни до формули розподілу освітньої субвенції (застосовується коефіцієнт 0,9. Для порівняння: в минулому році був коефіцієнт 1): обсяг субвенції визначається без урахування додаткових годин навчального плану на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття.

Тобто всі ці години окремих предметів, факультативні курси, індивідуальні заняття, які вже розподілені між педагогами, з січня 2023 року не фінансуються державою. Через воєнний стан наша країна має економічні труднощі, суттєве скорочення бюджету, адже під час війни фінансові ресурси державного бюджету є вкрай обмеженими, а пріоритетом є оборона держави. Тому і розмір освітньої субвенції для кожної громади суттєво зменшився як у 2022, так і у 2023 році. На жаль, така тенденція до зменшення держаного фінансування закладів освіти спостерігається вже кілька років поспіль. Тому можемо спрогнозувати, що в наступних роках фінансову відповідальність все більше перекладатимуть на бюджети місцевих громад.

Сьогодні за участі Черняхівського селищного голови Наталії Ревчук, заступника голови Андрія Ющенка, начальника відділу фінансів Черняхівської селищної ради Інни Гриневич і начальника відділу освіти, молоді та спорту Наталії Заборчук відбулась робоча нарада із керівниками закладів загальної освіти нашої громади. 

Було проаналізовано та обговорено найбільш проблемні питання для повноцінного функціонування усіх наших закладів освіти:

  • укриття – безумовна вимога воєнного часу,
  • підвіз учнів та вчителів (нагадаємо, що минулого року із нашої громади на потреби оборони держави взято 7 із 9 шкільних автобусів),
  • стан доріг.

Окрім того, є локальні проблеми: Андріївський і Видиборський ліцеї – заміна твердопаливних котлів (прогнозовано), ряд закладів – ремонти покрівель (яких не було десятки років) і т д. Кожен із цих напрямів вимагає суттєвих фінансових витрат, які покриваються саме місцевих бюджетом. Робота над укриттями, розпочата з літа 2022 року, продовжиться і цьогоріч.

Як повідомила Інна Гриневич, найбільшу питому вагу видаткової частини бюджету громади  на 2023 рік становлять  видатки на фінансування установ, програм та заходів у галузі «Освіта» – 125,0 млн. грн., що становить 64 % загального обсягу запланованих видатків.  

За 2022 рік видатки загального фонду на освіту склали 111,8 млн. грн., в зв’язку з воєнним станом були зекономлені кошти до 8 млн. грн. по заробітній платі, продуктах харчування, електроенергії, обладнанні, матеріалах, які були перенаправлені на проведення поточних та капітальних ремонтів закладів освіти (укриття, котельні, санвузли, покрівлі), придбання твердого палива. Крім того додатково з бюджету громади на ці потреби було протягом року виділено 8,6 млн. грн.

Відповідно до постанови КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1472 «Деякі питання розподілу обсягу освітньої субвенції на 2023 рік», нашій громаді доведена освітня субвенція з державного бюджету на 2023 рік в сумі 52 460,3 тис. грн., недостатність коштів становить більше 6,0 млн. грн. Навіть у довоєнний час формульний розрахунок освітньої субвенції розрахований на забезпечення у повному обсязі оплату праці оптимальної чисельності вчителів при максимально ефективній мережі шкіл. А у час війни, коли пріоритетними стали питання обороноздатності країни, все відчутнішою стає потреба оптимізації системи освіти.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь