Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Жителі Житомирщини зможуть обміняти лампи розжарювання на світлодіодні у відділеннях Укрпошти з кінця січня

Дата: 11.01.2023 15:00
Кількість переглядів: 161

Фото без описуУряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи за підтримки ЄС. Про це йдеться в постанові «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням», яку було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 10 січня 2023 року.

Згідно з постановою, передбачається, що українці матимуть змогу обміняти п’ять ламп розжарювання на п’ять світлодіодних (LED) ламп двох типів цоколю ламп Е27 та Е14. Фінансування 30 млн LED-ламп відбуватиметься за рахунок коштів ЄС. Програма розпочнеться в кінці січня 2023 року, масовому запуску буде передувати бета-тестування реєстрації на обмін ламп у застосунку Дія. Після його завершення проєкт запуститься в звичайному режимі по всій території Україні.

Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні LED лампи буде проходити у відділеннях Укрпошти поетапно в усіх регіонах. Перша партія з 15 млн ламп надходитиме поступово впродовж декількох тижнів. У першу чергу, через найбільший ефект економії будуть забезпечуватися обласні центри і великі міста. До кінця лютого лампи мають надійти і до найменших сіл.

Проєкт реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та Укрпоштою за підтримки Європейського Союзу. Він впроваджується як один з інструментів енергоефективності, які дозволяли б вистояти під час енергокризи та забезпечити баланс енергоспоживання в пікові години. Відтоді, як рф почала обстрілювати об’єкти української енергетичної інфраструктури, Україна відчуває брак генерації та розподілення електроенергії. За даними НЕК «Укренерго» 40-60% енергії споживається домогосподарствами. Водночас, за даними Міненерго України, приватні домогосподарства все ще використовують значну кількість ламп розжарювання.

 

Механізм обміну буде наступним:

 

  • для цього потрібно бути громадянином України віком від 18 років, мати паспорт, ідентифікаційний код та справні лампи розжарювання для обміну;
  • механізм програми передбачає, що людина приносить 5 справних ламп розжарювання у відділення Укрпошти та проводить там їх обмін на нові енергозберігаючі на вибір з цоколем Е27 та Е14;
  • обмін буде відбуватись у два способи — з попереднім замовленням і без нього. Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок Дія, то вони гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях Укрпошти п’ять робочих днів після отримання підтвердження з мобільного застосунку Дія. Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їх наявності;
  • при оформлені заявки через застосунок Дія треба буде обрати відділення і вказати необхідну інформацію;
  • за деякий час після подачі заявки людині автоматично на телефон надходить повідомлення з мобільного застосунку Дія про можливість отримання світлодіодних ламп в обраному відділенні поштового зв’язку АТ “Укрпошта”, отримання ламп здійснюється за номером такої заявки.

Якщо людина не забрала замовлення впродовж 5 робочих днів, воно анулюється.

При обміні в Укрпошті фіксують паспортні дані людини, другий раз вона провести обмін не зможе.

Якщо людина не має можливості замовити лампи через застосунок Дія, то вона має прийти до відділення Укрпошти з паспортом, ідентифікаційним кодом та лампами розжарювання не більше 5 шт. За наявності вільних LED ламп буде здійснено обмін.

Обмін проводиться виключно на справні лампи розжарювання.

Якщо людина вдома виявить, що одна чи декілька з отриманих світлодіодних ламп не працюють, то в неї буде можливість замінити їх у відділенні Укрпошти на інші світлодіодні лампи. Такий обмін можна здійснити один раз, повертати несправні лампи потрібно в пакуванні від виробника. Без упаковки обмін не здійснюється

 

Довідково. Очікується, що програма по обміну ламп сприятиме здійсненню заходів щодо використання населенням світлодіодних (LED) ламп з метою економії у споживанні електричної енергії та сталого збалансованого функціонування енергетичної системи України, особливо під час енергетичної кризи, викликаної російськими атаками на критичну цивільну інфраструктуру.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь