Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Сіль і її вплив на здоров`я людини

Дата: 09.11.2022 17:00
Кількість переглядів: 121

Сіль – це невід'ємна частина практично будь-якої страви. Вона вкрай  необхідна  для життєдіяльності людини. Щодня більшість з нас використовує  сіль у харчуванні. Проте слід робити це збалансовано – знаючи про корисні та шкідливі властивості солі.

Цікаві факти про сіль

Поварена сіль, або харчова сіль (хлорид натрію, NaCl; столова, кам'яна або харчова сіль) - харчовий продукт, що являє собою безбарвні  кристалами.

Сіль природного походження має домішки інших мінеральних солей, які можуть надавати їй відтінки різних кольорів (сірого чи бурого). Виготовляється у різних видах: великого та дрібного помелу, чиста, йодована, нітритна тощо.

Сіль поділяється на види: кам'яна, кухонна, екстра, йодована, морська, екзотична.

Сіль (хлористий натрій) містить у своєму складі  також марганець, залізо, кальцій, фтор, цинк, селен.
Основні складники солі – це хлор і натрій.  Хлор є основною складовою шлункового соку. Соляна кислота, до складу якої він входить, допомагає розщеплювати та перетравлювати білки, а також вбиває хвороботворні бактерії, що потрапляють із їжею. Іони хлору беруть участь у проведенні нервових імпульсів. Натрій підтримує кислотно-лужний та водно-сольовий баланс організму, бере участь у переміщенні глюкози та амінокислот через мембрани клітин  у всьому організмі,  у передачі нервових імпульсів, а також у нормалізації складу крові, лімфи та міжклітинної рідини. У травленні натрій сприяє засвоєнню вуглеводів. Ще одна функція натрію – участь у скороченні м'язових волокон разом із кальцієм.
Користь солі  
До складу багатьох тканин організму входять мікроелементи, що містять  сіль. Тому використання її в їжі заповнює природний недолік, який може бути в організмі. Сіль відновлює   водно-сольовий і кислотно-лужний баланс в організмі, нормалізує рівень шлункового соку, є природним антибіотиком, що знищує бактерії у продуктах.
Сіль здатна утримувати вологу в організмі людини. Нестача солі може призвести до зневоднення організму, у важких випадках при нестачі солі в організмі може розвинутись специфічна хвороба - гіпонатріємія. 
Йодована сіль є найнадійнішим і найпростішим способом ефективної профілактики дефіциту йоду в організмі.
Шкідливість солі 
При багаторазовому перевищенні денної норми вживання солі вона починає накопичуватися, що  призводить до перевищення нормального вмісту натрію та хлору в тканинах, формуються набряки, підвищується артеріальний тиск. Це супроводжується спазмом судин, зокрема й у мозку. 
Підвищення вмісту  натрію згубно впливає на роботу нирок, у результаті порушується виділення сечі. 
Надлишок солі загальмовує  обмінні процеси в організмі, що призводить до кисневого голодування, яке згубно впливає на роботу серцевого м'яза (ризик інсульту, інфаркту).
Люди, які споживають  продукти з великим вмістом солі, мають високий ризик розвитку сечокам'яної хвороби.
Норми споживання солі
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує обмежувати споживання натрію 2 грамами на день для дорослих, що відповідає 5 грамам кухонної солі. При цьому слід враховувати, що до цієї кількості входить сіль у напівфабрикатах, соусах, консервах тощо, а джерелами натрію можуть бути й інші продукти або харчові добавки. 
•  При підвищеному потовиділенні (при занятті спортом, у спеку) кількість споживання солі потрібно збільшити, як і при деяких захворюваннях. 
Яку сіль краще споживати? 
Найкраще використовувати невелику кількість виключно натуральної морської солі. Її одержують шляхом випарювання морської води --  при цьому зберігаються корисні мікроелементи: магній, калій, кальцій, йод. Додавати морську сіль рекомендується в готові страви. 
У кухонній солі в процесі очищення зберігається кілька мікроелементів (магній, кальцій) --  проте їх набагато менше, ніж у морській солі.
• Найшкідливішою вважається дрібна кухонна сіль «екстра» класу. Такий продукт видобувається із природних родовищ, проходить інтенсивне очищення – тож  у ньому не залишається  практично жодного корисного мікроелементу. При споживанні такої солі в організм людини потрапляє чистий хлорид натрію.
Як зменшити споживання солі:
- під час приготування їжі додавайте солі трохи менше, ніж зазначено у рецепті;
- для приготування страв замість наборів спецій використовуйте свіжі трави, тому що в сухих спеціях як консервант додається сіль;
- зменшіть споживання напівфабрикатів, тому що в них міститься підвищена кількість солі;
- купуючи овочі в магазині, обирайте свіжі чи заморожені, а не консервовані;
- замість солі у багатьох випадках можна використовувати лимонний сік;
- зменшіть   споживання ковбасних та копчених виробів, а також соусів та різних добавок, наприклад кетчупу та соєвого соусу;
- не виставляйте сіль на стіл;
- обирайте продукти з низьким вмістом натрію.
Цілком від солі відмовлятися не варто. Вона є необхідним компонентом для здорової життєдіяльності організму людини – але  приносить позитивний ефект лише в тому випадку, якщо дотримуються норми споживання солі.  

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь