Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

"Довідник безбар'єрності" - гід з безбар’єрного спілкування

Дата: 26.10.2021 11:00
Кількість переглядів: 678

Фото без опису"Довідник безбар’єрності" - новий електронний довідник про норми "безбар’єрної мови" та коректного спілкування, а також календар дат та визначних подій.

Безбар’єрність – це не тільки  доступ до фізичних об'єктів. Це значно ширше поняття, яке включає в себе не лише різні сфери діяльності, але і категорії мислення та взаємодії з іншими людьми, як рівними. «Довідник безбар’єрності» у доступній формі пояснює, чому не можна обмежуватися пандусами, якщо хочемо жити у безбар’єрному світі, а також, чому мова спілкування дуже важлива.

На вебресурсі також даються пояснення щодо використання нейтральної термінології у повсякденному житті. Наприклад, вказано, що правильно говорити "людина з інвалідністю", а не "інвалід" або "людина з особливими потребами"; "жестова мова", а не "мова жестів"; "крісло колісне", а не "інвалідний візок" тощо.

Автори також закликають українців "ставите себе на місце людини", коли "не впевнені, чи є слово образою або ні, чи не зачіпає воно почуттів" та сміливіше використовувати фемінітиви.

"Дехто з людей взагалі не сприймає ідею використання фемінітивів, декому вони звучать неприродно й незвично. При цьому часто забувають про існування в нашій мові таких звичних слів, як "учителька", "співачка" чи "княгиня" — які теж є фемінітивами. На жаль, так склалось історично, що раніше багато сфер та професій були недоступні для жінок, тому довгий період ми не мали відповідників-фемінітивів до багатьох слів", — йдеться у посібнику.

Сайт проілюстрований художницею Ольгою Дегтярьовою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь