Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

До Дня пам`яті жертв політичних репресій

Дата: 14.05.2021 22:23
Кількість переглядів: 680

Фото без описуТож ревно помолімося за всіх,

Кого сувора доля не пригорне,

Хто не зазна ні радості, ні втіх,

За всіх, кого нещадно чавлять жорна,

Кому завмер у горлі криком сміх,

Чиї неясні дні, як ночі, чорні.

Ти, Боже, їх у темряві не кинь,

Благослови їм шлях серед пустинь.

Ю. Клен.

16 травня Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій. Ця дата встановлена з метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України.

13 травня в Черняхівській центральній бібліотеці відбувся круглий стіл за участю представників селищної ради, вчителів, працівників культури. Сучасний історикознавець Лариса Мазур презентувала історичний хронограф про одну з чорних сторінок нашої історії «Великий терор» – масштабну кампанію масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. та страшну статистику смертей під час тих подій.

Екскурс в історію «Сторінками трагічного літопису Черняхівщини» провела директор краєзнавчого музею Олена Гринь.

Про долю М.Хвильового, В.Підмогильного, Є.Плужника та інших поетів та письменників "розстріляного відродження" розповіла бібліотекар Світлана Красовська. Лариса Протесевич, завідуюча читальним залом, читала вірші поетів, що були репресовані у 1937-1938 рр. Методист Ніна Піліпейко презентувала відео «Розстріляне відродження».

«Сьогодні не має бути жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій. Ця трагедія ніколи не повинна повториться. Це наша історія!»- підкреслила директор ЦБ Раїса Чорноморець.

Учасники круглого столу ділилися спогадами своїх родичів, які зазнали тиску тоталітарного більшовицького режиму. Тетяна Тарнавська, секретар селищної ради, говорила про часи тоталітарного режиму, коли терор і репресії стали невід’ємною складовою частиною радянської політичної системи, що призвело до мільйонів зруйнованих доль, знищення українського народу. Павло Гринь, начальник відділу культури, звернув увагу на те, що у цей день ми згадуємо кожного, хто став жертвою політичних репресій часів більшовицького режиму, був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі, згадуємо знищених радянською владою селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів. "Пам’ятати трагічні сторінки своєї країни – це є національний і духовний обов’язок кожного українця. Це та пам’ять, на якій будується наше майбутнє. На жаль, в історії нашої країни багато таких трагічних сторінок. Те пекельне полум’я загартовувало українську націю. Ми згадуємо минуле, щоб не допустити чогось подібного в майбутньому. Драматичні події, які пережив український народ, доводять, що насильство і тоталітаризм ніколи не приносили добра. Майбутнє України можливо побудувати тільки на принципах демократії, верховенства права та рівності перед законом." - наголосив заступник селищного голови Андрій Ющенко.

До Дня пам'яті жертв політичних репресій в читальному залі ЦБ оформлено тематичну виставку книг "Минуле з гірким присмаком".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь