Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Про законодавчі вимоги щодо проходження професійної атестації за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи) будинків»

Дата: 28.04.2021 14:47
Кількість переглядів: 792

Однією з умов формування професійного ринку управління  багатоквартирними будинками в розвинених Європейських країнах є  підтвердження фахівцями свого фахового рівня в акредитованих органах  сертифікації персоналу. 

В 2018 році представники Асоціації управителів житла спільно з  фахівцями Міністерства розвитку громад та територій України, експертним  середовищем та управителями-практиками працювали над впровадженням в  нашій державі Європейського досвіду щодо професійної атестації фахівців, які  працюють у сфері надання послуг з управління багатоквартирними будинками. 

Так, з 01 січня 2019 року в Україні було впроваджено норму з  обов’язкової професійної атестації управителів багатоквартирних будинків. Згідно частини 5 статті 18 Закону України «Про житлово-комунальні  послуги», кожен управитель - юридична особа зобов’язаний мати у штаті  щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію  на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)", а управитель – фізична-особа підприємець зобов’язаний самостійно пройти професійну атестацію або мати у штаті за трудовим договором щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)". Асоціація управителів житла з метою підвищення фахового рівня спеціалістів сфери управління багатоквартирними будинками виступила співзасновником ТОВ «Інститут муніципального менеджменту», який пройшов акредитацію в Національному агентстві з акредитації України та активно проводить професійну атестацію за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)». 

Слід зазначити, що фахівцями Асоціації управителів житла проаналізовано Загальнодержавний реєстр атестованих осіб, який сьогодні розміщено у вільному доступі на офіційному сайті Мінрегіону, а також наявну базу діючих управителів багатоквартирних будинків різних форм власності, які сьогодні проводять господарську діяльність в Україні.  

За результатами проведеного аналізу встановлено, що сьогодні в Україні пройшли професійну атестацію та працюють у правовому полі лише близько половини управителів багатоквартирних будинків, інша половина продовжує працювати всупереч нормам чинного законодавства, не пройшовши професійну атестацію та не отримавши відповідний кваліфікаційний сертифікат. 

Зважаючи на вищенаведене, у разі наявності у Вашому населеному  пункті або об’єднаній територіальній громаді управителів багатоквартирними будинками, що не пройшли визначену законом процедуру професійної атестації за фахом «Менеджер (управитель)  житлового будинку (групи будинків)» та продовжують надавати послуги з  управління (утримання) багатоквартирних будинків з порушенням вимог законодавства, просимо сприяти проходженню останніми професійної атестації та отримання відповідного кваліфікаційного сертифіката. 

Також інформуємо, що в період дії карантинних обмежень є можливість пройти навчання та професійну атестацію в акредитованому органі сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» дистанційно, не залишаючи свого робочого місця. 

Крім цього, Асоціація управителів житла всіляко сприяє якнайшвидшому підписанню Президентом законопроекту № 2458 «Про внесення змін до деяких  законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово комунальних послуг», згідно якого органи місцевого самоврядування, які ще не провели конкурси з призначення управителів багатоквартирних будинків для будинків, в яких самостійно не обрано форму управління (близько 50%  житлового фонду країни), зобов’язані організувати та провести зазначені конкурси. 

Разом з цим, згідно Наказу Мінрегіону від 13.06.2016 № 150 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку» до участі в таких конкурсах допускаються лише ті  управителі, які пройшли процедуру професійної атестації та отримали відповідний кваліфікаційний сертифікат. 

Прошу, поінформувати фахівців сфери управління  багатоквартирними будинками про можливість дистанційного проходження  професійної атестації на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», яка є  обов’язковою умовою роботи управителів з 01.01.2019 року.

Подати заявку та отримати більш детальну інформацію про дати проведення професійної атестації, вартість тощо можна за телефоном (093) 392-16-22 або шляхом надсилання листа на ел. пошту: auz@auz.org.ua 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь