Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Все про вакцинацію від COVID-19 в Україні

Дата: 23.04.2021 15:13
Кількість переглядів: 1350

Про вірус

Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2) спричиняє розвиток респіраторних захворювань (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) і може передаватися від людини до людини. Вірус міститься у крапельках, які людина виділяє під час кашлю чи чхання. Збереження відстані — це гарантія безпеки. Це фактор переривання поширення збудника, а відтак, і хвороби на COVID-19. Тому заразитися майже неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви перебуваєте на значній відстані. 

Якщо людина торкається забруднених поверхонь, а потім — очей, рота чи носа, вірус може передаватися і через руки. Ось чому важливо регулярно й ретельно їх мити з милом або, якщо такої змоги немає, використовувати антисептики для рук з вмістом спирту не менше 70%, а також часто й якомога довше провітрювати приміщення.

Про захворювання

COVID-19 — гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. Тяжкість перебігу захворювання залежить від багатьох факторів. Основною групою ризику тяжкого перебігу хвороби чи смерті є літні люди та люди з хронічними захворюваннями. Захистити себе та інших від інфікування допоможуть прості й корисні звички: використовуйте захисні маски, користуйтеся дезінфектантами, мийте руки і тримайте дистанцію понад 1,5 м

Симптоми захворювання

Симптоми захворювання на COVID-19 можуть бути індивідуальними і мати різний ступінь тяжкості. Найпоширенішими симптомами є:

  • Гарячка
  • Сухий кашель
  • Втома
  • Біль у м’язах і суглобах
  • Біль у горлі
  • Діарея
  • Кон’юктивіт
  • Головний біль
  • Втрата нюху та смаку
  • Висипання на шкірі

Якщо ви маєте такі симптоми, будьте на зв’язку зі своїм сімейним лікарем та лікуйтеся вдома, дотримуючись його вказівок.

Проте, якщо у вас ускладнене дихання або задишка, біль або стискання в грудях, розлад мовлення або втрата рухливості — негайно зверніться по медичну допомогу.

У середньому симптоми виникають протягом 5–6 днів після зараження, однак цей період може тривати до 14 днів.

Хто матиме пріоритет у безоплатній вакцинації?

Спочатку вакцинують усіх, хто найбільше потребує захисту і допомагає іншим.

Серед пріоритетних груп — люди, найбільш уразливі до COVID-19 або від яких залежить життєдіяльність країни, надання допомоги громадянам та їхній захист. Здебільшого до цих груп входять ті, хто взаємодіє з великою кількістю людей, працівники системи охорони здоров’я, а також усі, хто ризикує отримати серйозні ускладнення.

ГРУПА ПРІОРИТЕТНОЇ ВАКЦИНАЦІЇ

Медичні працівники, включно з особами, які беруть безпосередню участь у протидії пандемії COVID-19

- Мають високий ризик інфікування, оскільки не можуть вибрати місце або спосіб організації праці.
- Є надважливими працівниками у збереженні системи охорони здоров’я.

Військовослужбовці (Збройні сили України, Національна гвардія України тощо), які беруть участь в Операції об’єднаних сил

— Мають середній ризик інфікування через відсутність вибору умов служби та проживання.
— Мають високий ризик одночасно захворіти великою групою, що спричинить значні ускладнення у виконанні обов’язків зі збереження територіальної цілісності держави.

Працівники соціальної сфери

— Мають високий ризик інфікування через відсутність вибору умов праці.
— Мають частий контакт із соціально вразливими людьми, людьми, старшими за 60 років, що створює додаткові умови для поширення інфекції.

Люди, які мешкають у закладах із надання тривалого догляду та підтримки, працівники таких закладів

Мають високий ризик інфікування через відсутність вибору умов проживання. Люди, старші за 60 років, мають підвищений ризик настання смерті через стрімке поширення інфекції всередині установ, де вони мешкають.

Літні люди понад 60 років, включно з особами із супутніми захворюваннями

Мають високий ризик виникнення серйозних ускладнень і смерті.

Працівники важливих структур державної безпеки, включно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Національною поліцією України, Національною гвардією України, Службою безпеки України, військовослужбовцями Збройних сил України, Міністерством внутрішніх справ України

Мають високий ризик інфікування через відсутність вибору місця і способу організації праці. Їхня робота надважлива для підтримання безпеки, правопорядку, а також реагування в надзвичайних ситуаціях.

Вчителі та інші працівники сфери освіти

— Мають високий ризик інфікування через неможливість змінити або реорганізувати умови праці, вік 60+ деяких учителів або працівників освітніх закладів.
— Через високий ризик обмеження життєдіяльності для суспільства в цілому.

Дорослі від 18 до 59 років із супутніми захворюваннями та високим ризиком виникнення ускладнень або настання смерті внаслідок COVID-19

— Мають підвищений ризик тяжкого перебігу хвороби та смерті.

Люди, які перебувають у місцях обмеження волі та/або слідчих ізоляторах, а також працівники цих установ

— Мають високий ризик інфікування через відсутність вибору умов проживання та праці.
— Є соціально незахищеними та фактично не мають доступу до спеціалізованої медичної допомоги.

На які вакцини очікує Україна?

Наразі для вакцинації в Україні планують використовувати чотири вакцини знаних у світі розробників і виробників.

AstraZeneca (Covishield)

Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі та інших країнах. Протягом першого півріччя Україна може отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford у межах глобальної ініціативи COVAX. Україна також уклала контракт на купівлю вакцини за кошти державного бюджету. В Індії ця вакцина випускається під назвою Covishield.
22 лютого вакцина зареєстрована для екстреного застосування в Україні

Докладніше про вакцину →

Sinovac Biotech

Вакцина китайського фармацевтичного підприємства Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу. Дозволена для екстреного використання в Азербайджані, Бразилії, Китаї, Чилі, Індонезії та Туреччині.
Перша партія вакцини Sinovac Biotech, придбана за державні кошти, надійшла в Україну 25 березня.
9 березня вакцина зареєстрована для екстреного застосування в Україні.

Докладніше про вакцину →

Pfizer-BioNTech

Вакцину розробила німецька біотехнологічна компанія BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Дозволена для повного використання у: Швейцарії, Королівстві Бахрейн, Саудівській Аравії. Екстрене використання, дозволене ВООЗ, діє в США, Великій Британії, Європейському Союзі, Швейцарії, Аргентині, Австралії, Канаді, Чилі, Мексиці, Об'єднаних Арабських Еміратах та в багатьох інших країнах. Найближчим часом Україна отримає вакцину Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX.

Докладніше про вакцину →

Novavax

Вакцину розробила американська фармацевтична компанія Novavax. Вона перебуває на фінальній стадії III фази клінічних випробувань, і компанія планує подавати документи до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) для затвердження екстреного використання в I кварталі 2021 року. Попередньо заявлена ефективність становить 89%. Україна закупить цю вакцину за кошти державного бюджету.

Докладніше про вакцину →

Наша держава продовжує активні перемовини з усіма надійними виробниками, щоби збільшити доступ українців до ефективної та безпечної вакцини.

Як Україна отримає вакцини?

Вакцини від коронавірусного захворювання потраплятимуть в Україну кількома способами

Перший спосіб → COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити рівний доступ до них, незалежно від економічного та соціального статусу людей, які потребують щеплення. У межах СOVAX Україна може безоплатно отримати вакцини для 8 млн людей.

Другий спосіб → прямі закупівлі вакцини в компаній-виробників за кошти державного бюджету України.

Третій спосіб → закупівлі вакцини за кошти міжнародних донорів й інших структур, програм Світового банку, Європейського інвестиційного банку тощо.

Докладніше про COVAX

Як зберігатимуться вакцини?

Температурні вимоги.

Існує три температурних режими, які впливають на терміни зберігання та використання вакцин:

-60… -80°C. Температурний режим від -60°C до -80°C дозволяє зберігати вакцини найдовше.

За результатами тендеру обрано приватну логістичну компанію Farmasoft , яка має відповідний досвід логістики медичних препаратів у наднизьких температурах. Ця компанія має достатню кількість обладнання для дотримання вимог холодового ланцюга, а також надає спеціалізований транспорт для доставки вакцини до регіональних центрів.

-20°C. Зберігання вакцин у температурному режимі -20°C забезпечуватимуть державні підприємства «Укрвакцина» та «Укрмедпостач». За розрахунками у холодильному обладнанні з температурним режимом -20°C можна зберігати не менше ніж 3 млн доз вакцини.

+2…+8°C. Державні підприємства «Укрвакцина» та «Укрмедпостач» можуть забезпечити зберігання до 30 млн доз вакцини, які потребують умов зберігання від +2°C до +8°C. З цих складів національного рівня можна забезпечити доставку вакцини до регіонів.

Транспортування вакцин

В Україні функціонує спеціальна система для постачання та зберігання вакцин. Вона має такі рівні:

Національний рівень

Вимоги до цього рівня забезпечують державні підприємства «Укрвакцина» та «Укрмедпостач», які можуть отримувати, розмитнювати та зберігати вакцини протягом 6 місяців у необхідній кількості при температурних режимах від -20°С до +8°С. Зі складу національного рівня вакцини доставлятимуть до інших складів спецтранспортом з дотриманням вимог “холодового ланцюга”.

Регіональний рівень

На регіональному рівні існує 25 пунктів для зберігання вакцин — по одному в кожній області та в м. Києві
Регіональний склад може одразу розподіляти вакцини, отримані зі складу національного рівня.
Зі складів цього рівня вакцини транспортуватимуться у термоконтейнерах до пунктів щеплень.

Пункти щеплення

Щоб імунізація від COVID-19 була ефективною та безперервною та не перешкоджала рутинній вакцинації від інших небезпечних захворювань, заплановано створити близько 4 250 спеціальних пунктів щеплень для вакцинації від COVID-19.
Пункти щеплення отримуватимуть вакцини відповідно до потреб зі складів регіонального рівня.

Етапи вакцинації

  1. 1Близько 367 тисяч людей

Вакцинація людей із надвисоким ризиком інфікування та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби COVID-19, а також тих, чия робота критично важлива в умовах пандемі Зокрема вакцину отримають медичні працівники та персонал закладів охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19. Також будуть вакциновані мешканці інтернатів, будинків догляду за літніми людьми та персонал цих закладів; учасники Операції об'єднаних сил на Сході України.

На першому етапі вакцинацію будуть проводити мобільні бригади з імунізації

  1. 2Близько 3 мільйонів людей

Вакцинація літніх людей від 80 років, медичних працівників та персоналу, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим, включно з закладами інших міністерств і відомств. Також вакцину отримають працівники соціальної сфери, зокрема соціальні працівники.

На другому етапі можна буде вакцинуватися через мережу первинної медичної допомоги та мобільних бригад з імунізації.

  1. 3Близько 7 мільйонів людей

Вакцинація людей із високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19: літніх людей віком від 65 до 79 років, учителів та інших працівників сфери освіти. Також заплановано вакцинацію тих, хто підтримує безпеку та життєдіяльність держави, наприклад, працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції України, військовослужбовців Збройних сил України тощо.

На третьому етапі можна буде вакцинуватися через мережу первинної медичної допомоги та мобільних бригад з імунізації.

  1. 4Близько 11 мільйонів людей

Вакцинація людей із підвищеним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19, а також громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. На цьому етапі будуть вакциновані, зокрема, літні люди віком від 60 до 64 років, дорослі віком до 59 років, які мають супутні захворювання, працівники місць обмеження волі та/або слідчих ізоляторів та засуджені чи взяті під варту.

Вакцинуватимуть через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами з імунізації.

  1. 5Близько 13 мільйонів людей

Вакцинація решти дорослого населення України. У разі наявності достатньої кількості вакцини може відбуватися водночас з попередніми етапами.

Як проводитимуть вакцинацію?

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я за підтримки ВООЗ запропонували такі підходи до імунізації від коронавірусної хвороби COVID-19.

Вакцинація за допомогою мобільних бригад з імунізації

Мобільні бригади працюватимуть там, де доступ до закладів охорони здоров’я буде ускладненим або неможливим. Імунізація проводиться у виїзному режимі в спеціально організованих місцях для людей, які цього потребують.

Вакцинація у пунктах щеплень

Медичні працівники здійснюють вакцинацію всіх людей відповідно до етапу проведення імунізації за попереднім записом.

Громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, будуть забезпечені доступом до вакцин від коронавірусної хвороби в пунктах щеплень на територіях, які підконтрольні Уряду України.

Як вакцинуватися?

Для того, щоб повноцінно імунізуватися від COVID-19, необхідно отримати дві дози однієї вакцини. Отримання однієї дози вакцини - це один раунд вакцинації. Отже, кожен етап вакцинації матиме два раунди.

Кожен раунд триватиме в середньому 20 днів залежно від вакцини, етапу вакцинації та способу, яким буде вакцинуватися пацієнт - у постійному пункті щеплення чи з допомогою мобільної бригади.

Як підготуватися до вакцинації?

Дотримуйтеся стандартних рекомендацій, щоб убезпечити себе від захворювання під час візиту мобільної бригади з імунізації чи відвідування пункту щеплення. Тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після щеплення від COVID-19 не потрібно.

Реєстрація в електронній системі охорони здоров’я

Щоб безоплатно вакцинуватися від COVID-19, пацієнт має бути зареєстрований у Реєстрі пацієнтів електронної системи охорони здоров’я.

Зареєструватися можна в будь-якого лікаря, зокрема лікаря-спеціаліста. Ви вже зареєстровані, якщо:

  • маєте укладену декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу;
  • отримуєте ліки за програмою “Доступні ліки”;
  • отримували електронне направлення в лікаря.

Ви не зможете вакцинуватися від COVID-19, якщо не зареєстровані в Реєстрі пацієнтів ЕСОЗ.

Декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, не є обов’язковою для отримання безоплатної вакцини від COVID-19. Але радимо укласти таку декларацію, адже цей важливий документ надає доступ до безоплатних медичних послуг за програмою державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Безоплатно вакцинуватися від COVID-19 можна в будь-якому закладі охорони здоров’я чи в приватного лікаря, якщо він визначений Міністерством охорони здоров’я України та має договір з Національною службою здоров’я України на відповідний пакет послуг. Перевірити, чи має надавач такий договір, можна на сайті НСЗУ або за номером 16-77.

Згода на вакцинацію

Вакцинація від COVID-19 є добровільною.

Ви маєте надати згоду на вакцинацію перед щепленням, якщо не зробили цього раніше.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Інформація про вакцинацію буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікарю.
МОЗ не планує розробляти та використовувати інші специфічні документи для підтвердження вакцинації, якщо таких вимог не буде ухвалено на міжнародному рівні.
У разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, ви можете отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров'я.

Протипоказання

мРНК-вакцину виробника Pfizer/BioNTech не можна використовувати, якщо ви маєте:

  • тяжку алергічну реакцію після першої дози вакцини або до будь-якого з її компонентів (наприклад, анафілактичний шок тощо);
  • негайну алергічну реакцію будь-якого ступеня тяжкості на першу дозу вакцини мРНК COVID-19 або будь-якого з її компонентів (включно з поліетиленгліколем) після введення вакцини;
  • негайну алергічну реакцію будь-якого ступеня тяжкості на полісорбат.

Решту вакцин від COVID-19 не можна використовувати у разі гіперчутливості до будь-якого з її компонентів

Реакції на вакцину

Вакцинація від COVID-19 допоможе розвинути імунітет до вірусу. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист.

Такі реакції на місці щеплення є нормальними:

  • біль;
  • набряк.

Також можуть виникнути такі загальні реакції:

  • гарячка;
  • озноб;
  • головний біль;
  • втомлюваність.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації.
Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря за рекомендаціями. Також ви можете так полегшити місцеві симптоми:

  • накладайте прохолодні компреси на місце щеплення;
  • легко розминайте руку, в яку робили щеплення;
  • пийте багато рідини

Відмінність між реакцією на вакцину й симптомами COVID-19

Вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання. Проте ви можете отримати першу дозу вакцини уже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинуті.

Організм може реагувати на введення вакцини. Загальна слабкість або підвищення температури - це звичайна реакція на вакцину від COVID-19. Ці симптоми зникають за кілька днів після вакцинації.

Проте якщо з’являються яскраві симптоми захворювання на COVID-19, наприклад, висока температура, постійний кашель, втрата або зміна нюху чи смаку, слід пройти обстеження та протестуватися на COVID-19.

Невідкладно повідомте свого лікаря про будь-які тяжкі побічні реакції, що виникли після вакцинації від COVID-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь