Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

ДАР – електронний майданчик для Агропромислового комплексу України

Дата: 29.07.2022 11:00
Кількість переглядів: 202

Це електронний майданчик, який сприяє створенню прозорої системи державної підтримки аграріїв, зробить взаємодію між державою та сільськогосподарським виробником простою, доступною, зручною та простежуваною.

Фото без опису

 

4 листопада 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на своєму офіційному веб-порталі повідомило, що на засіданні Верховної Ради України прийнято у ІІ читанні законопроект №3295, який створює єдину державну інформаційну систему – Державний аграрний реєстр, а також удосконалює та розширює державну підтримку для сільгоспвиробників. За відповідне рішення проголосував 281 народний депутат.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко зазначив, що імплементація цього документу забезпечить аграріям спрощений доступ до програм державної підтримки та публічність її розподілу за допомогою електронної системи – Державного аграрного Реєстру. Крім того, новий Закон розширює коло потенційних отримувачів державної підтримки, зокрема, у сфері тваринництва, садівництва, аквакультури та органічного виробництва. Це сприятиме збільшенню кількості фермерських та інших дрібних господарств у структурі аграрного виробництва, підвищенню їх конкурентозатності та збільшенню податкових надходжень до місцевих бюджетів.

02 грудня 2020 року повідомлено, що Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції» №985-IX, який Верховна Рада ухвалила 5 листопада 2020 року.

Документ створює єдину державну інформаційну систему – Державний аграрний реєстр, який спростить надання таргетованої державної підтримки для сільгоспвиробників.

Згідно із законом, Державний аграрний реєстр ведеться за рахунок коштів державного бюджету з метою комплексного інтегрування відомостей про виробників сільгосппродукції, їхні майнові, земельні, екологічні, трудові, фінансово-кредитні та інші права. Реєстр ведеться шляхом добровільного внесення до нього виробниками сільгосппродукції достовірних відомостей про себе.

Також закон розширює коло потенційних одержувачів державної підтримки: передбачається можливість підтримки підприємств, які займаються аквакультурою, ведуть органічне виробництво, використовують зрошення, вирощують овочі, плоди та ягоди.

Запроваджується можливість підтримки виробників, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Отож, Законопроект 3295 передбачає:

  • визначення принципів, на яких надається державна підтримка (прозорість, публічність, цільове використання наданих коштів);
  • виключення положень із закону, які стосуються державного цінового регулювання;
  • запровадження законодавчих підстав для функціонування Державного аграрного реєстру;
  • надання права на отримання бюджетної тваринницької дотації суб’єктам, які займаються козівництвом;
  • надання можливості отримання державної підтримки суб’єктам, які займаються аквакультурою, ведуть органічне виробництво, використовують зрошення, вирощують овочі, плоди та ягоди;
  • запровадження можливості підтримки виробників, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;
  • уточнення положень щодо виправлення помилок Державного земельного кадастру з використанням програмного забезпечення Державного аграрного реєстру.

Дана автоматизована електронна система доступна для усіх виробників сільськогосподарської продукції незалежно від форми господарювання. У майбутньому зареєстровані користувачі ДАР отримають можливість подавати онлайн заявки на участь в державних і регіональних програмах державної підтримки сільського господарства, що дозволить Уряду більш ефективно планувати та спрямовувати програми підтримки сільгоспвировиробників.

Реєстрація та користування Державним аграрним реєстром – безкоштовні.

За допомогою Аграрного реєстру планується надавати державні сервіси, спростити доступ до банківського фінансування та програм кредитних гарантій, а також запровадити програми таргетованої державної підтримки й оцінювати їх ефективність.

Для реєстрації необхідно перевірити наявність актуального [електронного підпису] (КЕП).

Реєстрація та користування Реєстром безкоштовні. Зареєструватися в Державному аграрному реєстрі онлайн, користуючись наведеними нижче інструкціями, можна за посиланням www.ar.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь