Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Рік роботи Черняхівської селищної ради у новому форматі

Дата: 07.12.2021 15:30
Кількість переглядів: 1430

Фото без описуПерша сесія селищної ради VIII скликання відбулась 4 грудня 2020 року. Саме тоді  новообраний Черняхівський селищний голова Наталія Ревчук та депутати Черняхівської селищної ради вступили в свої повноваження.

І хоч офіційно Черняхівська територіальна громада утворена розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. N 711-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Житомирської області» і постановою Верховної Ради України 807-ІХ від 19.07.2020 р. «Про утворення та ліквідацію районів», фактично саме від 4 грудня розпочалась робота над створенням нової територіальної одиниці – громади, до складу якої ввійшли 37 населених пунктів.

З того часу минув рік і нам є що розказати.

З чого розпочалась робота нової селищної ради?

  • Найперше – це створення структури і підрозділів, які б охопили всі сфери діяльності.
  • Паралельно з цим провели реорганізацію колишніх сільських/селищних рад, призначили старост у новостворених старостинських округах.
  • Немало часу знадобилось на упорядкування майна і земель колишньої Черняхівської селищної ради. Для розуміння всієї ситуації наведемо тільки один факт: приміщення і земля під будинком, де розташовувалась Черняхівська селищна рада, не мали ніяких документів і не були оформлені як того вимагає закон.
  • Приймання в комунальну власність майна колишньої Черняхівської районної ради.

Разом з повноваженнями ми отримали велику відповідальність і обов’язки  в галузі освіти, культури, соціального захисту… – загалом у всіх сферах життєдіяльності громади.

Не зважаючи на всі труднощі, селищна рада не лише не скоротила жодної соціальної програми, а навпаки, розширила – наразі таких програм 44 і вони стосуються практично усіх галузей життя наших громадян. Протягом всього періоду співпрацювали та надавали фінансову підтримку комунальним підприємствам, установам та організаціям, які цього потребували.

Виконавчий комітет

Послідовне планування роботи є запорукою успіху в її виконанні. Виконавчий комітет, який координує Василь Чечко, організовує свою роботу  відповідно до щоквартальних планів.

Протягом 11 місяців 2021 року скликано 16 засідань виконавчого комітету, з них 5 позачергових. За цей час прийнято 174 рішення, зокрема:

- про взяття на квартирний облік (взято на квартирний облік для позачергового одержання житла 15 осіб, з них 4 особи з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи, 4 особи позбавлених батьківського піклування та 7 осіб з числа дітей-сиріт);

- погоджено місце розміщення для 6 тимчасових споруд;

- надано 15 дозволів на вчинення нотаріального правочину щодо нерухомого майна в інтересах неповнолітніх дітей;

- утворено 10 різних комісій, робочих груп, з питань соціального захисту населення, житлово-комунального господарства, благоустрою, з питань захисту прав дітей та з інших актуальних питань життєдіяльності громади;

- 7 дітям надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, 3 дітям надано статус дитини-сироти, над 3 дітьми встановлено опіку та піклування;

- в порядку безоплатної приватизації житлового фонду, передано в приватну власність 3 квартири на території селищної територіальної громади;

- погоджено та подано на розгляд сесії селищної ради 11 програм розвитку з різних сфер діяльності;

- зареєстровано 25 стаціонарних пасік, в яких налічується 1195 бджолосімей; 

- проведено повідомну реєстрацію 16 колективних договорів між адміністраціями та трудовими колективами підприємств, установ, організацій;

- розглянуто та затверджено відповідні плани заходів щодо підготовки до осінньо-зимового періоду, до опалювального сезону, початку навчального року, відзначення державних свят та інше;

- на кожному черговому засіданні виконавчого комітету надається матеріальна допомога населенню. З початку року таку допомогу отримали 414 громадян із числа найбільш незахищених верств населення на суму майже  360 тис. грн.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності селищної ради є робота зі зверненнями громадян та надання якісних адміністративних послуг. З цією метою створено належні умови прийому громадян.

  • Передбачено можливість електронних звернень на офіційному веб-сайті Черняхівської селищної ради.
  • На веб-сайті та сторінці у Facebook систематично та оперативно розміщується інформація про діяльність селищної ради, виконавчого комітету, оприлюднюються розпорядження голови, проекти та рішення селищної ради і виконкому.
  • З метою вивчення громадської думки та забезпечення зв’язку влади з населенням є розділ подачі електронних петицій.
  • З метою забезпечення конституційних прав і свобод громадян, вирішення проблем, які турбують жителів населених пунктів, розглянуто 2291 звернення, видано 1625 довідок.
  • На особистому прийомі у селищного голови побувало 59 осіб.

Всі звернення були розглянуті відповідно до чинного законодавства та в межах компетенції, надано необхідну допомогу. На питання, порушені у зверненнях, заявникам надавалися вичерпні, аргументовані та ґрунтовні роз’яснення.

Сесії селищної ради

Від початку каденції проведено 15 сесій/17 пленарних засідань, на яких прийнято 502 рішення.

При раді працюють постійно діючі депутатські комісії. Так, комісії селищної  ради  з питань фінансів, бюджету, планування, соціально-економічного розвитку, гуманітарних питань, комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження, транспорту, інвестицій та міжнародного співробітництва (голова Руслана Краснобока) провела 16 засідань.

Комісія з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою (голова Віктор Ревчук) провели 23 засідання.

Комісія з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту (голова Олександр Трохимчук) постійно слідкувала за правовою основою та відповідністю законодавству всіх рішень ради.

Бюджет і фінанси

Доходи.
За січень-листопад 2021 року до загального фонду бюджету Черняхівської селищної територіальної громади (без урахування трансфертів) надійшло 80,7 млн. грн, що становить 102,2 % до затвердженого плану на січень – листопад, додаткові надходження склали 1,8 млн. грн.  Починаючи з лютого, виконання затверджених планових показників забезпечувалось кожного місяця.

Отримані надходження доходів на 12,3 млн  грн, або на 18,0 % є більшими від надходжень за аналогічний період минулого року.

Протягом звітного періоду проведено уточнення річного обсягу бюджету за рахунок перевиконання доходних джерел на суму 8,1 млн грн, які додатково направлені на фінансування видаткових статей бюджету.

У січні-листопаді 2021 року бюджет Черняхівської селищної територіальної громади отримав міжбюджетні трансферти з державного бюджету в обсязі 68,3 млн  грн, що складає 100 % від передбачених розписом асигнувань на січень-листопад 2021 року, зокрема:

  • базову дотацію 11,2 млн  грн;
  • освітню субвенцію 55,5 млн грн;
  • субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг 0,3 млн грн;
  • субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості 1,3 млн. грн.

Крім цього, одержано:

  • дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я в обсязі 1,8 млн грн;
  • субвенцію на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції в обсязі 1,4 млн грн;
  • субвенцію за рахунок залишку коштів освітньої субвенції, що утворився на початок бюджетного періоду – 50,0 тис грн;
  • субвенцію на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 334,2 тис грн;
  • субвенцію на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету – 904,1 тис грн;
  • субвенцію за рахунок залишку коштів субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, що утворився на початок бюджетного періоду – 44,3 тис грн;
  • інші субвенції – 2,7 млн грн;
  •  субвенцію на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я – 804,2 тис  грн.

Видатки загального фонду бюджету Черняхівської селищної територіальної громади за 11 місяців 2021 року склали 143,2 млн грн.

У структурі виконання видатків загального фонду бюджету за звітний період захищені видатки становлять  91,7 %, з них: заробітна плата з нарахуваннями – 124,5 млн  грн  або 86,9 %, оплата комунальних послуг та енергоносіїв  –  4,3   млн грн або  3,0 %,  продукти харчування – 1,6 млн грн або 1,1 %, соціальне забезпечення – 1,0 млн грн або 0,7 %.

  • З бюджету Черняхівської селищної територіальної громади  на утримання установ та проведення заходів по галузі «Освіта» спрямовано 99,4 млн грн, «Культура і мистецтво» – 7,3 млн грн, «Соціальний захист та соціальне забезпечення» – 4,9 млн грн, «Охорона здоров’я» – 3,2 млн грн, «Фізична культура та спорт» – 2,0 млн грн.
  • Видатки на житлово – комунальне господарство склали 3,7 млн грн, в тому числі на фінансову підтримку підприємствам житлово-комунального господарства направлено – 929,0  тис. грн.
  • На економічну діяльність спрямовано 1,5 млн грн, в тому числі на утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури спрямовано 1,3 млн  грн, на інші заходи, пов'язані з економічною діяльністю – 161,8 тис. грн.
  • По спеціальному фонду бюджету Черняхівської селищної територіальної громади проведено видатків на загальну суму 2,8 млн грн.

 «Центр надання адміністративних послуг» та відділ державної  реєстрації

  • Для створення відділу «Центр надання адміністративних послуг»  Черняхівської селищної  ради залучено кошти з державного бюджету – субвенцію з у розмірі 334 тис.784 грн та співфінансування з місцевого бюджету – 143 тис. 54 грн.

Основна мета Центру, створеного 26 лютого 2021р., – формування системи надання адміністративних послуг для мешканців Черняхівської територіальної громади.

  • Впродовж всього періоду відділ працював над впровадженням адміністративних послуг,  вдосконаленням своєї роботи відповідно до вимог чинного законодавства, спрощенням, оперативністю та покращенням умов їх отримання, а також створенням моделі інтегрованого офісу, за принципом «єдиного вікна».
  • 14 травня 2021 року підписано Угоду про співробітництво у сфері надання адміністративних послуг з Головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області.
  • Відтепер мешканці громади можуть отримати 79 адміністративних послуг різноманітного характеру. Наші спеціалісти постійно удосконалюють свою роботу, розширюють спектр послуг, забезпечують комфортне перебування відвідувачів у ЦНАПі та високу якість обслуговування громадян.

До 30 листопада 2021р. відділом  було надано 6426  адміністративних послуг. Найбільш  актуальними та затребуваними  для жителів Черняхівської громади  виявилися:

  • реєстрація місця проживання / зняття з реєстрації місця проживання – 577;
  • видача довідки про реєстрацію місця проживання – 2707;
  • надання відомостей з ДЗК у формі витягу з ДЗК про земельну ділянку/  видача витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки – 510.

За рахунок таких послуг до місцевого бюджету станом на 01.12.2021 р. надійшло 665,9 тис. грн.

 

Відділ державної  реєстрації надає послуги всім бажаючим громадянам у межах Житомирської області, хоча є структурним підрозділом апарату селищної ради та створений для обслуговування насамперед жителів Черняхівської селищної територіальної громади.

Протягом  2021 року до відділу реєстрації надійшло 2558 заяв з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, в тому числі:

  • Про реєстрацію права власності на нерухоме майно – 1011,
  • Про реєстрацію інших речових прав (право оренди та право постійного користування) – 1522,
  • Про внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме  майно – 25;
  • Про надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме  майно – 75.

Протягом 2021 року рішень про відмову в державній реєстрації прав згідно статті 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових  прав на нерухоме майно» не приймалось.

За період діяльності відділу оскаржень рішення державних реєстраторів до Міністерства юстиції  та суду не було.

В результаті діяльності відділу реєстрації за  2021 року надійшло коштів до  бюджету селищної громади в сумі – 682,6 тис. грн.

З метою проведення роз'яснювальної роботи працівниками відділу проведено два семінари-навчання, а саме:

  • 24 травня 2021 року спільно з комунальною установою “Центр соціальних служб Черняхівської селищної ради” організовано та проведено спільний семінар, в рамках якого здійснено роз’яснювальну роботу для фахівців із соціальної роботи з питань оформлення необхідних документів та реєстрації прав на нерухоме майно.
  • 29 червня 2021року - з представниками сільськогосподарських підприємств з питань особливості реєстрації договорів оренди землі та останні зміни у законодавстві, методів унеможливлення подвійної реєстрації земельних ділянок, діючих інструментів захисту від земельного рейдерства, відкриття ринку землі.

 

Економічний розвиток та інвестиції

  • Підприємницьку діяльність  на території громади  здійснюють  863 суб’єктів господарювання, в тому числі 159 юридичних  та 700 фізичних осіб-підприємців.
  • На території громади зареєстровано 13  підприємств з іноземним капіталом. 
  • У громаді сільськогосподарським виробництвом займається 56 агроформувань.
  • Мережа побутових послуг в громаді  представлена приватним сектором. За оперативними даними  в громаді  працює 9 приватних  підприємств та 51 підприємців-фізичних осіб, які надають 15 видів послуг.
  • Для забезпечення населення товарами народного споживання сприяє 2 ринки.
  • Діяльність на ринку реалізації світлих нафтопродуктів, стисненого і скрапленого газу в межах громади здійснюють 4 АЗС.
  • У квітні поточного року, з урахуванням вимог Постанови КМУ від 28.04.2021 № 453 «Питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості», Черняхівська селищна рада подала клопотання щодо отримання коштів субвенції для підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до мережі «Інтернет». За результатами проведеної роботи  підключено 14 об’єктів соціальної інфраструктури по 7 населеним пунктам громади (с.Пекарщина, с. Мокренщини, с. Селянщина, с.Славів, с. Сали, с. Нові Сали, с.Росівка). Вартість робіт – 1 млн 39 тис.195 грн.
  • З питань легалізації заробітної плати, зайнятості населення, забезпечення своєчасності сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) до місцевого бюджету Черняхівської селищної ради було проведено 3 засідання комісії за участі суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність на території громади та мали заборгованість перед бюджетом селищної ради. За результатами такої співпраці наявна заборгованість перед бюджетом була погашена.
  • В результаті спільної роботи з Головним управління ДПСУ в Житомирській області  вдалося  погасити заборгованість минулих періодів з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, загальною сумою понад 100тис. грн. і за земельний податок майже 40 тис. грн.
  • Разом з управлінням Держпраці у Житомирській області в листопаді було проінспектовано 4 суб’єкта господарювання у громаді щодо не задекларованої праці чи використання праці найманих працівників без належного оформлення. Як результат,  легалізовано працю 6 осіб.
  • Прийнято 2 регуляторних акти: «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Черняхівської селищної територіальної  громади», «Про затвердження Правил  благоустрою населених пунктів Черняхівської селищної територіальної громади», які розміщені на веб-сайті Черняхівської  селищної територіальної громади  у рубриці «Регуляторна діяльність».
  • До Дня підприємця відзначено подяками 20 кращих суб’єктів господарювання громади у різних сферах діяльності.
  • Відзначено кращих платників аграрної сфери та працівників у галузі сільського господарства  з нагоди  Дня працівників сільського господарства.
  • Розроблена Стратегія розвитку територіальної громади до 2027 року, яка буде висвітлена на веб-сайті селищної ради для громадського обговорення.
  • Розроблена Програма економічного і соціального розвитку Черняхівської селищної територіальної громади на 2022-2025 роки, яка буде розглянута на черговій сесії селищної ради.

Цивільний захист та мобілізаційна робота

  • Рішенням виконавчого комітету селищної ради від 29.07.2021 року №97 утворено комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при селищній раді. Проведено 8 засідань.
  • На засіданнях комісії з питань ТЕБ і НС при селищній раді та засіданнях виконавчого комітету протягом року періодично розглядалося питання безпеки життєдіяльності та причини виникнення надзвичайних подій, загибелі та травмування людей на них, хід та ефективність масово-роз’яснювальної профілактичної роботи серед населення.
  • Із залученням 23 ДПРЧ 1 ДПРЗ ГУ ДСНС України в Житомирській області проводяться періодичні інструктажі серед колективів, населення громади щодо профілактики різного роду надзвичайних подій. Працівниками соціальних служб селищної ради, службою у справах дітей, територіальним центром соціального обслуговування селищної ради постійно проводиться роз’яснювальна робота з людьми похилого віку, інвалідами, багатодітними та неблагонадійними родинами, а також особами, які зловживають алкогольними напоями.
  • Проведено перевірку для профілактики пожеж у Жадьківському, Салівському, Горбулівському старостинських округах із залученням представників ДСНС та Черняхівського лісництва ДП “Пулинський лісгосп АПК”. Вивчається питання створення добровільних пожежних команд на базі даних старостинських округів.
  • У рішеннях виконавчого комітету від 25.11.2021 року №160, 161 селищної ради черговий раз розглянуто інформацію ДСНС та проведення роз’яснювальної роботи серед населення по питанню протидії пожежам у природних екосистемах та дотримання правил протипожежної безпеки у підпорядкованих установах селищної ради.
  • Переглянуто споруди цивільного захисту, здійснено пошук найпростіших укриттів серед установ, підприємств, власників багатоквартирних будинків.
  • Проведено інструктажі та практичні заняття з відповідальними особами з пожежної безпеки у старостинських округах, закладах освіти, культури, медицини.
  • Утворено позаштатні пункти видачі документів нормованого забезпечення населення та підготовку їх до функціонування в особливий період.
  • Доведено до виконавців зміст мобілізаційних завдань на особливий період, укладено договори (контракти) на виконання мобілізаційного завдання.

Розпорядженням селищного голови утворено:

  • комісію з питань евакуації населення Черняхівської селищної ради;
  • спеціальну комісію з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на території Черняхівської селищної ради;
  • створено консультаційні пункти щодо дій населення у надзвичайних ситуаціях техногенного, природного, соціального та воєнного характеру при старостинських округах;
  • затверджено план заходів на території громади щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах життєзабезпечення населення та комунікаціях внаслідок несприятливих погодних умов осінньо-зимового періоду 2021-2022 років;
  • робочу групу з питань дотримання Правил благоустрою Черняхівської селищної територіальної громади. Основне завдання даної групи –рейди-перевірки для недопущенню спалювання сухої рослинності та сміття в обійстях громадян, попередження пожеж в екосистемах на території селищної ради;
  • призначено відповідальних осіб за забезпечення пожежної безпеки в старостинських округах та установах Черняхівської селищної територіальної громади. Проведені відповідні навчання та інструктажі;
  • створено робочу групу для проведення обстеження населених пунктів та об’єктів, які знаходяться на територіях лісових масивів та межують з ними до функціонування під час пожежонебезпечного періоду 2021 року.

Комунальна власність

Потужним засобом реалізації соціально-економічної політики на території громади є ефективне управління комунальним майном. Тому робота сектору комунальної власності була спрямована на:

  • здійснення повноважень щодо реалізації права користування, володіння та розпорядження майном територіальної громади;
  • інвентаризацію та прийняття  у комунальну власність громади майна та юридичних осіб із спільної власності територіальних громад сіл, селищ Черняхівського району  та з комунальної власності сільських  і селищної рад, що увійшли до складу громади;
  • нормативне врегулювання процесів управління об’єктами комунальної власності шляхом прийняття відповідних нормативно-правових актів;
  • приведення установчих документів  підприємств  та установ у відповідність до  вимог  чинного законодавства.

Черняхівською селищною радою прийняті права засновника щодо:

  • 15 закладів загальної середньої освіти, в т.ч. по 2 закладах, процедура ліквідації яких не завершена (Пекарщинська ЗОШ І ст., Клітищенська ЗОШ І-ІІ ст.);
  • 3 закладів позашкільної освіти;
  • 4 закладів культури;
  • 3 медичних закладів, в т.ч. 1 у формі комунального підприємства («Стоматцентр») та 2 у формі комунального некомерційного підприємства («Територіальне медичне об’єднання» та «Центр первинної медико-санітарної допомоги»);
  • 3 комунальних установ («Інклюзивно-ресурсний центр», «Трудовий архів» та «Центр професійного розвитку медпрацівників»);
  • 1 комунального ремонтно-експлуатаційного підприємства.
  • Також до комунальної власності прийняте майно, яке перебувало у спільній власності територіальних громад сіл, селищ району та обліковувалось на балансі Черняхівської районної ради, «Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», Черняхівського районного центру соціальних служб,  сектору культури, молоді та спорту райдержадміністрації, сектору освіти райдержадміністрації.

Загалом  селищною радою прийнято права засновника щодо:

  • 18 дошкільних навчальних закладів;
  • 20 сільських бібліотек та 22 сільських будинків культури і клубів;  
  • 1 комунального підприємства («Головино-Добробут»).
  • З метою забезпечення належного соціального захисту населення та надання якісних соціальних послуг створено: КУ «Центр соціальних служб», та КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)».
  • Практично всі статутні документи (окрім сільських ДНЗ) приведені у відповідність до норм чинного законодавства. На разі триває їх державна реєстрація.
  • Завершується  інвентаризація нерухомого майна відповідних юридичних осіб  та формування електронної бази даних щодо об’єктів. Серед нерухомості нараховується понад сімсот об’єктів, залишковою балансовою вартістю 60,5 млн. грн.
  • Для підвищення  ефективності використання  комунального майна, яке не використовується для забезпечення статутної діяльності підприємствами і установами, предається в оренду  публічно та на конкурентних засадах – через електронні аукціони, що дає позитивні результати. Для прикладу: за результатами електронного аукціону щодо оренди частини приміщень Черняхівського ТМО для розміщення аптеки, який був започаткований ще Черняхівською районною радою та відбувся в грудні минулого року, вдалося підвищити орендну плату у 17 разів. Так, орендна плата склала 23100 грн.  за (333 грн. за 1 кв м.). Тож оренда економічно привабливих об’єктів може стати вагомим джерелом наповнення бюджету громади.

На сьогодні передано в оренду біля 5 тисяч кв м. нерухомого майна і укладено 56 договорів оренди.  Як результат,  за 11 місяців поточного року отримано понад 1,2 млн грн. гривень орендної плати, 617 тис. грн з яких спрямовано до бюджету громади.              

  • Впорядкування відносин управління комунальними об’єктами стало можливим завдяки підтримці депутатів селищної ради щодо прийняття локальних нормативних актів, якими врегульовуються питання призначення керівників підприємств та установ; передачі майна в оренду, його приватизації, списання; виявлення безхазяйного та майна відумерлої спадщини; закріплення відповідного майна за балансоутримувачами на праві оперативного управління або господарського відання, тощо.

Найбільш проблемними залишаються питання оформлення правовстановлюючих документів на об’єкти комунальної власності, виготовлення технічних паспортів на нерухоме майно, зокрема, на навчальні заклади, сільські заклади культури та адміністративні приміщення, що потребує значних витрат; використання економічно непривабливої нерухомості (будівель Клітищенської, Великогорбашівської шкіл та переобладнання їх під житло, вирішення питання аварійних об’єктів Новосілківського садка, недобудованої школи в селі Стирти тощо).

Пріоритетними для вирішення на сучасному етапі для селищної ради є  питання музичної школи, капітальний ремонт спортивного залу спортивної школи, ремонт фасаду адмінприміщення, ремонт актової зали Черняхівського ліцею № 1, завершення робіт по облаштуванню внутрішніх санвузлів у Видиборському, Селянщинському та Черняхівському ліцею №1  тощо.

 

Житлово-комунальне господарство

  • Введено в експлуатацію грейдер та проведено роботи по зимовому утриманню комунальних доріг (36 тис.629 грн).
  • Проведено ямковий ремонт по вул Черняхова: Некрасова, Шкільна, Мельнична, Волі, пр.Івана Франка, Індустріальна; Мельнична в с.Новосілка (298тис. 330 грн).
  • Здійснено поточний ремонт вулиць із щебенево-гравійним покриттям в смт Черняхів, селах Велика і Мала Горбаша, Клітище, Горбулів, Дівочки, Андріївка, Головине, Сліпчиці (829тис.23 грн).
  • За необхідності проводилось грейдерування комунальних доріг та доріг між населеними пунктами громади.
  • За безпосередньої участі депутата Віктора Ревчука здійснено розчистку Черняхівського сміттєзвалища.
  • Організовано проведення «днів довкілля»: прибрано та упорядковано парк, кладовища, центральні вулиці.
  • Придбано два розкидача піщано –сольової суміші та подрібнювач гілок (255 тис.), за допомогою якого проведено роботи по благоустрою в смт Черняхів,селах Новосілки, Жадьки, Клітище, Дівочки.
  • Нанесено дорожню розмітку по вулицях смт Черняхів (79тис.394 грн).
  • Придбано дорожні знаки «Обережно діти» для встановлення біля дитячих навчальних закладів по селам громади (89 тис. 960 грн).
  • Проведено заміну насосного обладнання на каналізаційних насосних станціях «Черняхів-Добробут» та «Головино-Добробут», на водонапірній насосній станції «Черняхів-Добробут» (32 тис грн).
  • Відремонтовано порив каналізаційного колектора.
  • Відновлена документація для вводу в експлуатацію очисних споруд КП  «Черняхів-Добробут».
  • Проведено конкурс по визначенню виконавця послуг з вивезення ТВП.                                    
  • Розроблені Правила благоустрою , Програма реформування ЖКГ, Програма благоустрою.
  • Переглянуто тарифи на комунальні послуги.
  • Ліквідовано РКРЕП.
  • Проведено збори з жителями багатоквартирних житлових будинків селищ Черняхів та Головине на предмет визначення з формою управління.
  • Проведено конкурс по призначенню управителя багатоквартирних житлових будинків.
  • Проводились рейди по дотриманню правил благоустрою та дотримання протиепідемічних заходів.
  • Розпочато роздільне збирання ТПВ в смт Черняхів.
  • Започатковано централізований вивіз сміття по селам громади.
  • Забезпечено безперебійне водопостачання та водовідведення в смт Черняхів та Головине.
  • Підготовлено матеріали для посипання доріг взимку та поточного ремонту доріг із щебенево-гравійним покриттям (49 тис.123 грн).
  • В межах програми поводження із безпритульними тваринами проведено стерилізацію 17 собак з території Черняхова (49 тис. 720 грн).
  • Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Театральній в смт Черняхів (1 млн 150 тис. грн).

Відділом господарського забезпечення за 11 місяців цього року по Черняхову та старостинським округам замінено більше 2500 світодіодних ламп вуличного освітлення, 48 світильників вуличного освітлення, 8 вузлів обліку.

Відділ містобудування та архітектури Черняхівської селищної ради протягом липня-вересня 2021 року організував підключення та отримав доступ до електронного кабінету Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, чим на 100 % забезпечено потребу жителів громади, інвесторів та інших суб’єктів господарювання у наданні адміністративних послуг містобудівного характеру.

Окрім того

  • опрацьовано 3 заяви щодо надання містобудівних  умови і обмежень для проектування об'єктів, 7 заяв щодо отримання будівельного паспорта забудови земельної ділянки;
  • оформлено 6 паспортів прив’язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності;
  • здійснено присвоєння (зміну, коригування) адрес 13 об'єктам нерухомого майна та об'єктам будівництва;
  • підготовлено 20 проєктів рішень виконкому, 14 проєктів рішень сесії Черняхівської селищної  ради;
  • проведено громадське слухання щодо врахування громадських інтересів та приватних інтересів під час розгляду проекту містобудівної документації  «Детальний план території в районі вул. Індустріальна в смт Черняхів Житомирського району Житомирської області»;
  • організовано супровід процедур погодження та затвердження містобудівної документації всіх рівнів та проектно-кошторисної документації на об'єкти соціальної інфраструктури;
  • проведено збір базової інформації для створення адресного реєстру громади та запровадження  діяльності служби містобудівного кадастру;
  • ініційовано та забезпечено розроблення програми оновлення та розроблення містобудівної документації на території Черняхівської громади;
  • розпочато процедуру розроблення Комплексного плану просторового розвитку території Черняхівської селищної територіальної громади;
  • здійснюється постійний моніторинг потреби у проектуванні будівництва (реконструкції, капітального ремонту) об'єктів соціальної інфраструктури;
  • розглянуто та опрацьовано 151 вхідний документ, підготовлено та надіслано 66 вихідних документів, на 49 звернень громадян надано відповіді та розглянуто з виїздом згідно звернень на об'єкти, які цього потребують;
  • відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» опрацьовано 4 запити на публічну інформацію;
  • здійснено супровід процедури стратегічної екологічної оцінки проектів містобудівної документації "Генеральний план населеного пункту смт Черняхів Черняхівської селищної ради Черняхівського району, Житомирської області" та "Генеральний план. План зонування території населеного пункту с.Новосілка Черняхівської селщної ради Черняхівського району, Житомирської області".

Освіта

   В умовах пандемії основними напрямками діяльності відділу освіти, молоді та спорту було підтримання належних умов функціонування закладів освіти громади:

  • зміцнення матеріальної бази;
  • впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти;
  • формування оптимальної мережі ЗЗСО;
  • забезпечення рівного доступу здобувачів освіти до отримання освітніх послуг.

         Станом на 01.12.2021р. мережу закладів освіти громади складають:

  • 10 закладів загально середньої освіти, з них: 3 – гімназії, 7 – ліцеїв;
  • 17 ЗДО;
  • 3 ЗПО.

         У 10 ЗЗСО навчаються 2393 учні,  для 553 дітей організовано підвіз шкільними автобусами.

  • На ремонт шкільних автобусів відділом освіти протягом літа 2021 року було виділено близько 1,2 млн гривень.
  • У всіх закладів освіти проведено поточні ремонтні роботи. На придбання лакофарбових виробів витрачено 191тис.694 грн. Особлива увага під час підготовки закладів до навчального року зосереджувалась на проведенні до вимог системи НАССР харчоблоків.

До 01.09.2021 р. жоден заклад громади не відповідав вимогам по багатьох причинах;

  • недостатня кількість посуду;
  • відсутність сучасного технологічного обладнання;
  • відсутність системи аналізу ризиків небезпечних чинників і контролю критичних точок, що гарантують виробництво безпечної продукції на харчоблоках.

З метою впровадження принципів безпечного харчування учнів (вихованців) закладів освіти громади зроблено наступне:

  • впроваджена система НАССР, яка  ще потребує вдосконалення;
  • закуплено кухонного посуду на загальну суму 233тис.835грн;
  • проведено закупівлю кухонного обладнання на суму 586тис. грн;
  • проведено капітальний ремонт харчоблоків Горбулівської гімназії, укладено плитку на стіни та підлогу миєчної кімнати Селецького ДНЗ та харчоблоку Селянщинського ліцею.

         З метою забезпечення комфортних умов перебування учнів та вихованців у закладах освіти громади було переобладнано три котельні.

  • У Головинському ліцеї установлено потужний твердопаливний котел «Буран + 200» , який забезпечує належний температурний режим у закладі.
  • Непростим був початок опалювального сезону у закладах дошкільної освіти смт.Черняхова із запізненням у цілий місяць, не дивлячись на те, що керівництво відділу ще з травня розпочало підготовку до нього: було виготовлено проектно-кошторисну документацію на встановленння нових газових котлів у ЗДО №4 та ЗДО №5 та проведені відповідні роботи.  Ситуація з енергоносіями в державі мала свій негативний слід і у нашій громаді. Про це повідомлялось раніше. З цього приводу висловлюємо працівникам ЗДО і батькам вихованців вдячність за розуміння і підтримку.
  • На забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа»  у 2021 р. за рахунок державної субвенції та співфінансування з місцевого бюджету на суму 904тис. 025грн. закуплено: дидактичні матеріали (154тис. 970 грн.), меблі (225тис. 593 грн.), комп’ютерне обладнання: ноутбуки, ламінатори, принтери (321тис. 762 грн).

 

  Потужно працювали протягом року комунальні освітні заклади громади.

  • Центр професійного розвитку педагогічних працівників розробив власну стратегію розвитку і сайт центру, який регулярно поповнюється необхідною інформацією для розвитку особистісної траєкторії педагогів громади.
  • Розроблено відео візитку ЦПРПП та сторінку у Facebook для популяризації роботи.
  • Проведено більше сотні індивідуальних консультацій для педагогів. 
  • Створені професійні спільноти педагогів.
  • Постійно проводяться семінари-практикуми, тренінги та інші форми роботи з педагогами громади.
  •  Для директорів ЗЗСО та їх заступників проводяться семінари з питань управління закладами освіти. Проведено зональний конкурс «Учитель року – 2022» у трьох номінаціях: «Правознавство», «Біологія», «Інформатика» та надається методична допомога для участі вчителів нашої громади у обласному етапі конкурсу. Також надається методична допомога вчителям, які подаватимуть матеріали на обласну педагогічну виставку та готуються взяти участь із своїми вихованцями у МАН України. 
  • Центр постійно працює над підвищенням кваліфікації педагогічних працівників громади.
  • Працівники ЦПРПП задіяні до проведення предметних олімпіад. 

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Черняхівської селищної ради надає послуги дітям (особам) з особливими освітніми потребами Черняхівської, Високівської та Оліївської ОТГ.

  • Відповідно до заяв та необхідного пакету документів від батьків, протягом 2021 р. в ІРЦ 72 дитини пройшли комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку.
  • З метою проведення просвітницької, консультативної, надання методичної допомоги командам психолого-педагогічного супроводу фахівці центру відвідують заклади освіти.
  • Протягом 2021  року було надано більше 500 консультацій батькам дітей з особливими освітніми потребами, працівникам закладів освіти: вчителям, асистентам вчителів (вихователів), представникам адміністрацій.
  • У 2021 році фахівці Центру стали учасниками Регіональної науково-практичної інтернет-конференції за темою: "Організація індивідуальної освітньої траєкторії для дитини з особливими освітніми потребами", що проводилася фахівцями ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти КЗ "Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" ЖОР. З тезами їх виступів можна ознайомитись у збірнику матеріалів конференції.
  • Фахівці ІРЦ долучилися до проведення заходів з нагоди Дня захисту дітей, підготувавши для учасників свята квест-гру «Всі ми різні, але всі ми рівні» та до участі в челенджі «Дерева замість квітів».
  • З метою удосконалення своєї діяльності, підвищення якості надання послуг фахівці Центру проходять різноманітні навчальні курси, беруть участь у всеукраїнських та міжнародних конференціях з питань організації інклюзивного навчання.
  • Згідно планів роботи ІРЦ та відділу освіти, молоді та спорту фахівці ІРЦ протягом грудня 2021 – січня 2022 рр. здійснюватимуть моніторинг динаміки розвитку дітей з особливими освітніми потребами інклюзивних класів та груп в закладах освіти та виконання рекомендацій ІРЦ і проводитимуть методичні консультації щодо застосування на практиці оновлених порядків організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої та дошкільної освіти.

Та найкращі досягнення галузі освіти – це перемоги наших дітей в обласних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких, наукових, творчих конкурсах, спортивних змаганнях.

Культура

В галузі культури першочерговими завданнями залишаються питання відродження, збереження і примноження народної творчості, організація змістовного дозвілля молоді, підвищення фахового рівня клубних та бібліотечних працівників, покращення організації та проведення свят, фестивалів, оглядів-конкурсів, виставок, а також участь колективів художньої самодіяльності в різноманітних онлайн- та офлайн-заходах. Головними напрямками в роботі є постійний пошук і застосування нових форм.

Маємо чим пишатись:

  • Звання «Заслужений майстер народної творчості України» отримала майстриня з виготовлення традиційної народної ляльки-мотанки Зінаїда Бугайчук з Черняхівської громади.
  • Підтвердили звання «Народний» хори Черняхівського будинку культури «Жайвір» та «Золота осінь», гурти «Козацькі жарти» та «Терен», а також фольклорно-етнографічний колектив «Надвечір’я» Бежівського будинку культури.
  • Відбувся перший щорічний бал підприємців Черняхівської селищної територіальної громади "Бізнес-Громада", започаткований для відзначення Дня підприємця.
  • У новому форматі проведено День учителя: запроваджено премія освітян Черняхівської селищної територіальної громади «Гордість освіти Черняхівщини 2021».
  • Відбувся вокальний конкурс "Зірочки Черняхівщини".
  • Запроваджено дистанційний конкурс талантів серед закладів культури громад Житомирського району «Gromada Vision».
  • Зареєстровано заявка на проведення обласного мистецько-кулінарного фестивалю-конкурсу «СИТИЙ ПИРІГ», який буде проводитись в рамках святкування Дня Черняхівської селищної територіальної громади.
  • В Черняхівському краєзнавчому музеї відкрито нову залу «Світлиця» з інтер’єром української хати.
  • Змістовно відзначено усі державні свята.
  • Зроблено капітальний ремонт Мокренщинського сільського клубу, а також частковий ремонт Черняхівського будинку культури. У багатьох сільських будинках культури, клубах та бібліотеках проведено поточний ремонт.
  • Крім книжкових виставок, переглядів літератури , флешмобів, майстер –класів, презентацій бібліотекарі турбуються про визначні місця, обеліски та пам’ятні знаки, догляд за їх станом, озеленення прилеглих територій, вшанування ветеранів та воїнів АТО.
  • Проведено онлайн-челендж «Україна – це…», флешмоб «Родина у вишиванці», патріотична акція «Прапор крокує бібліотеками громади», велопробіг «Ми – українці», майстер-клас по виготовленню  патріотичних браслетів, екологічна акція «Ми за чисте довкілля».
  • В цьому році  в книгозбірні Черняхівської громади  надійшло 1500   примірників друкованих видань на суму 135 тис. грн  за державною програмою «Українська книга» , а також в дарунок  від читачів. Для центральної та дитячої бібліотеки в 2021 році було передплачено 36 примірників  періодичних видань, на які виділено із селищного бюджету 16783грн . На передплату на 2022 рік виділено 18377 грн. 

Наразі працівники культури активно готуються до проведення Новорічних свят:

  • 13 грудня буде проведено онлайн театралізований обряд «Андріївські вечорниці».
  • 19 грудня, у День Святого Миколая, відбудеться відкриття головної ялинки громади, біля якої пройде дійство для дітей «Під зіркою Святого Миколая». 
  • Відбудеться благодійна акція до різдвяно-новорічних свят «Різдвяне диво» (збір подарунків для дітей з обмеженими можливостями) Черняхівської громади.
  • У Будинку культури працюватиме новорічна резиденція Святого Миколая, де усі бажаючі зможуть поспілкуватись із казковим персонажем та передати Святому Миколаю свої листи.
  • Відбудеться презентація новорічної вистави «Новорічна Історія», де поєднано акторську гру артистів та лялькового театру.
  • В новорічну ніч – вітання жителів Черняхівської громади Дідом морозом і Снігуронькою та святкова дискотека.

Земельні питання

Протягом 11 місяців 2021 року відділ земельних ресурсів та екології:

  • опрацював 1372 звернення  та підготовлено проектів рішень в кількості 263 рішення, зокрема громадян та юридичних осіб;
  • уклав 68 договорів оренди земельних ділянок з юридичними  та фізичними особами;
  • надав 25 ділянок для ОЖБ учасникам АТО/ООС та 11 ділянок по 2 га  для учасників АТО,
  • на земельних торгах у формі аукціону  (окремими лотами) продано права оренди 5 земельних ділянок;
  •  розпочав роботу щодо поновлення нормативної грошової оцінки земель 17 населених пунктів, що входять до Черняхівської селищної територіальної громади, та інвентаризації заліснених територій Черняхівської селищної територіальної громади;
  • провів інвентаризацію водних ресурсів на території Черняхівської селищної територіальної громади.

З метою забезпечення ефективного використання земельного фонду в ринкових умовах та поповнення бюджету селищної ради проводиться робота щодо продажу права оренди 36 земельних ділянок окремими лотами.

 

Згідно положення про юридичний відділ Черняхівської селищної ради, на  відділ  покладаються обов'язки із забезпечення правової діяльності селищної ради та її виконавчих органів ради.

Крім надання правової допомоги структурним підрозділам, працівники юридичного відділу  розглядають звернення установ, підприємств та організацій, а також здійснюють претензійно-позовну роботу, представляють інтереси Черняхівської селищної ради у судах всіх інстанцій.

Юридичний відділ також проводить правову експертизу всіх актів, розроблених структурними підрозділами  селищної ради, бере участь у підготовці та укладенні договорів (контрактів), надає правову оцінку їх проектам, сприяє своєчасному вжиттю заходів за рішеннями, ухвалами, окремими ухвалами судів, відповідними документами правоохоронних і контролюючих органів.

Протягом року працівниками юридичного відділу перевірено на відповідність чинному законодавству України 502 проектів рішень сесій селищної ради VIII скликання, за 11 місяців 2021 року - 284 розпорядження селищного голови. Юридичним відділом підготовлено проекти нормативно-правових актів, зокрема: Статут Черняхівської селищної територіальної громади, положення про загальні збори (конференції) громадян за місцем проживання, положення про електронні петиції, положення про місцеві ініціативи, положення про громадські слухання, положення про старосту в новій редакції згідно вимого чинного законодавства, положення про громадське обговорення кандидатури старости, положення про Грамоту та Почесну грамоту селищної ради та ін.  Відділ приймав участь у розробці установчих документів підприємств, установ, організацій Черняхівської селищної ради; у розробці цільових програм. Готувалися проекти розпоряджень селищного голови у галузі земельних, трудових та інших правовідносин. 

Працівниками юридичного відділу за дорученням селищного голови розглядалися письмові звернення громадян, підприємств, організацій, готувалися проекти відповідей на них. Протягом звітного періоду здійснювалися роз'яснення чинного законодавства, а також надавалися відповіді на проблемні питання громадян.

За звітний період працівники юридичного відділу представляли інтереси громади у судових провадженнях, відкритих у звітному періоді та розпочатих у попередні періоди, у тому числі апеляційних. Матеріали кожної судової справи ретельно аналізуються, вивчаються правові позиції суду та сторін у справі, готуються відповідні письмові пояснення, відзиви, заперечення, скарги, які долучаються до матеріалів справ.

Охорона здоров’я

Роботу КНП «Центр первинної медико – санітарної допомоги» Черняхівської  селищної ради  забезпечують 2 амбулаторії загальної практики – сімейної медицини (Черняхівська, Головинська) та 24 фельдшерських пункти.

Центр ПМСД обслуговує  20156 жителів, у тому числі 4596 дітей та 15560 дорослих. Тут працюють 10 лікарів загальної практики-сімейної медицини та 3 педіатри. Між КНП «ЦПМСД» та НСЗУ укладені договори на 2021 рік за 3-ма напрямками надання медичної допомоги:

1) Надання медичних послуг, пов’язаних з первинною медичною допомогою.

2) Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

3) Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги.

  • Кількість підписаних декларацій станом на 01.10.2021 року – 17525, що становить  87 % від загальної кількості населення громади, яке обслуговується.
  • За рахунок коштів Черняхівської громади проведено поточний ремонт сан.вузла Черняхівської АЗПСМ на суму 49,5тис.грн.
  • З обласного бюджету виділено 100,0 тис. грн, на які закуплено : опромінювачів бактерицидних ОБП-2-30 ЕКРА - 5шт. (11 тис. грн.), центрифуга лабораторна СМ-6МТ з ротором 6М.02  - 1 шт. (49,0тис. грн),  2 телевізори для коридорів Черняхівської АЗПСМ ( 20,0тис. грн.), ноутбук (20,0 тис. грн.).
  • Придбано мед.обладнання на суму 104,1 тис. грн (джерело фінансування – виконання інвестиційних проектів системи охорони здоров’я в сільській місцевості): портативна медична діагностична система для збору інформації про фізіологічні параметри організму пацієнта (температура, спірометрія, АТ, пульсоксиметрія, ЕКГ), її зберігання та передачі до хмарного сервісу для аналізу та використання у т.ч. у телемедичних консультаціях (Програмно-апаратний комплекс IDIS2GO) - 1шт. (89,6 тис. грн),  Дерматоскоп BS3+ - 1 шт.(14,5тис. грн).

Вторинна ланка медичних послуг в громаді – КНП «Черняхівське територіальне медичне об’єднання» Черняхівської селищної ради  на 121 ліжко. ТМО надає спеціалізовану амбулаторну невідкладну допомогу і стаціонарну спеціалізовану допомогу. Це підприємство першої кваліфікаційної категорії, яке оснащено відповідною апаратурою і обладнанням, має відповідні структурні підрозділи, де працюють висококваліфіковані спеціалісти:  34 лікарі, 74 середніх медичних працівників, 29 молодший персонал, 28 – інший  персонал. Нині лікарня є опорною.

  • У 2021 році КНП «Черняхівським ТМО»  було закуплено медичного обладнання на суму 1802708,72 грн, в тому числі за  кошти  НСЗУ – 1652708,72 грн, за кошти  місцевого бюджету – 150000,00 грн.
  • Всесвітня пандемія змусила кардинально змінити плани і спрямувати всі зусилля та кошти на розвиток медицини. З місцевого бюджету було на КНП ”Черняхівське ТМО“ спрямовано 2 млн 483,2 тис. грн. А всього, разом із трансфертами, залучено 3 млн 287,5 тис. грн.
  • Відбувся круглий стіл «Співробітництво територіальних громад у сфері охорони здоров’я» за участі керівників сусідніх громад та медичних закладів вторинної ланки.

Соціальний захист

Фахівці відділу соціального захисту працюють над реалізацією державного програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада». Черняхівська громада була серед найперших, хто приєднався до даного комплексу для вдосконалення системи соціального захисту в умовах децентралізації, щоб забезпечити кожній людині безперешкодний доступ до соціальної підтримки, адміністративних послуг соціального характеру за місцем її проживання. Тепер саме у громаді приймаються заяви та документи для призначення соціальної допомоги.

  • Проводиться прийом заяв та документів від громадян на призначення соціальних допомог, житлових субсидій, пільг за місцем їх проживання та передачу їх в електронному вигляді органам соціального захисту населення, що забезпечує зручність для мешканців територіальних громад, особливо віддалених від органів соціального захисту населення. Роблять це в співпраці зі старостами округів.
  • Комп’ютерну техніку для роботи Програмного комплексу придбали за кошти місцевого бюджету, хоча це обіцяла зробити держава.
  • За рахунок місцевого бюджету в таборах області оздоровилися 46 дітей пільгових категорій з Черняхівської громади. На путівки витратили понад 300 тисяч гривень. Це при тому, що область виділила нам кошти всього лише на одну таку путівку.
  • Уклали договір із фізичною особою-підприємцем Євгенієм Савицьким. Пільговики користуються талонами на проїзд. Загалом на це цьогоріч витратили біля 40 тисяч гривень.
  • Відділ соціального захисту Черняхівської селищної ради активно співпрацює з Черняхівським відділом №9 Управління соціального захисту населення Житомирської районної державної адміністрації, а також із житомирською громадською організацією «Милосердя».

Служба у справах дітей Черняхівської селищної ради згідно вимог чинного законодавства здійснює соціальний захист дітей різних категорій.

  • На первинному обліку служби у справах дітей перебуває 55 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Впродовж 2021 року на первинний облік поставлено 14 дітей, з них: 3 дітей усиновлено, 4 – влаштовані в дитячий будинок сімейного типу, 2 – влаштовано під опіку/піклування, 2 – перебувають на повному державному утриманні, 2 – повернуто на виховання батькам, 1 – тимчасово влаштована в сім'ю родичів, знайомих.
  • На обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах служби у справах дітей перебуває 81 дитина, яка виховується у 31 сім’ї: 78 дітей, перебуває на обліку по причині ухиляння від виконання батьками батьківських обов’язків, 3 дитини – як такі, що зазнали фізичного насильства в сім'ї. За утриманням та проживанням дітей постійно здійснюється контроль.
  • Працівниками служби у справах дітей спільно з суб’єктами соціальної роботи проведено 29 профілактичних рейдів та обстежено умови проживання  317 дітей, які проживають у 122 сім’ях.
  • Зі 125 батьками були проведені профілактичні бесіди .

 

Протягом 2021 року «Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Черняхівської селищної ради взято на обслуговування 575 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю. З них 177 осіб  у відділенні  соціальної допомоги вдома,  398 осіб  у відділенні денного перебування.

  • Рівень охоплення соціальними послугами осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах, складає 100%.
  • У 2021 році територіальним центром надано 19176 послуг,  з них:  16896 – відділенням соціальної допомоги вдома; 2280 – відділенням денного перебування.
  • Протягом поточного року для покращення матеріальної бази було придбано реабілітаційні тренажери на суму 49900 грн., а саме: велотренажер, бігова доріжка, стіл масажний.
  • Від меценатів Черняхівської громади на рахунки територіального центру надійшло благодійних коштів в сумі 13001 грн, за рахунок яких було придбано подарункові набори до Дня людей похилого віку в кількості 164 шт. та було роздано одиноким та одиноко проживаючим громадянам, особам з обмеженими фізичними можливостями відділення соціальної допомоги вдома.
  • За рахунок коштів Черняхівської громади було придбано подарункові набори до Дня людей з інвалідністю в кількості 132 шт. на суму 7741 грн.
  • Територіальний центр співпрацює з благодійними фондами: релігійна організація «Релігійна Місія «Карітас-Олександрівка» Київсько-Житомирської Дієцезії Римсько-католицької Церкви» , БФ «Відкрите серце». Ними надано благодійна допомога у вигляді одягу та взуття в кількості 4862 кг для потреб одиноких та одиноко проживаючих громадян та багатодітних сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах.
  • Територіальний центр надає соціальні послуги догляду вдома, денного перебування, соціальної адаптації, консультування, представництва інтересів, посередництва, соціальної профілактики. При територіальному центрі діє пункт прокату засобів реабілітації для осіб, яким не встановлено групу інвалідності, але вони мають  потребу в засобах  реабілітації.
  • У відділення денного перебування надаються послуги з лікувального масажу, лікувальної фізкультури,  консультування щодо виходу з складних життєвих обставин, соціальний супровід, організації дозвілля осіб похилого віку та людей з обмеженими фізичними можливостями.

 

В КУ «Центр соціальних служб» станом на 01.12.2021 року  на обліку перебуває 91 сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах. В них виховується 223 дитини. З них під соціальним супроводом  знаходиться  21 сім’я, в яких виховується  64 дитини.

Основні причини взяття на облік таких сімей:

  • інвалідність дитини – 1 сім’я (2 дитини),
  • алкогольна залежність батьків – 29 сімей (53 дитини),
  • соціально-побутові проблеми – 48 сімей (144 дитини),
  • адаптація дітей в сім’ях опікунів, піклувальників – 1 сім’я  (1 дитина),
  • проблеми виховання – 11 сімей (31 дитина),
  • насильство в сім’ї – 1 сім’я (2 дитини).

Соціальної роботою Центру  охоплено:

  • 91 сім’я, в яких виховується 302 дитини, які перебувають в складних життєвих обставинах;
  • 3 прийомні сім’ї, в яких виховується 8дітей;
  • 29 сімей опікунів/піклувальників, в яких виховуються 40 дітей;
  • 2 особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • 49 сімей, в яких виховується 49 дітей з інвалідністю;
  • 4 сім’ї, які постраждали від насильства та жорстокого поводження;
  • 16  сімей учасників антитерористичної операції;
  • 40 умовно-засуджених осіб;
  • 56 сімей з дітьми;
  • 38 вагітних жінок.

Всього соціальними послугами впродовж 2021 року охоплено:

  • соціального супроводу – 21  сім’я;
  • соціального супроводження – 3 сім’ї;
  • консультування – 155 сімей;
  • соціальної профілактики – 112 сімей ;
  • сприяння в отриманні гуманітарної допомоги одягом, взуттям, постільною білизною, продуктовими наборами – 79 сімей.
  • Проведено 98 інформаційно-роз’яснювальних заходів щодо профілактики соціально-небезпечних хвороб, протиправної поведінки, формування навичок здорового способу життя, безпечної поведінки, попередження насильства, шкільного булінгу, виховання правової культури, популяризації сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та на відзначення Міжнародного дня Матері, Міжнародного дня сім’ї, Міжнародного дня захисту дітей, Міжнародної  акції «16 днів проти насильства» та інші.
  • З метою виявлення та розвитку творчих та індивідуальних здібностей  для дітей з інвалідністю проведено  творчий конкурс «Повір у себе, і  в тебе повірять інші». Сорок вісім учасників нагороджено грошовими преміями та подарунками.
  • В ході свята «Кожна дитина має право на щастя» до Дня усиновлення відзначено подарунками та подяками 3 прийомні сім’ї та 29 сімей опікунів, піклувальників.
  • Працівниками здійснено 47 виїздів у старостинські округи Черняхівської селищної ради з метою перевірки матеріально-побутових умов проживання та створення належних умов для проживання та розвитку дітей в сім’ях з дітьми, підготовки сімей до опалювального сезону, забезпечення дітей змінним сезонним одягом, шкільною формою та  приладдям, профілактики негативних явищ в сім’ї, підвищення рівня культури сімейних стосунків, відповідальності батьків за виконання своїх обов’язків, запобіганню ранньому соціальному сирітству, насильству в сім’ї і проведенні інформаційної роботи.
  • У найближчій перспективі – проведення для 115 дітей з інвалідністю  свята Святого Миколая, Новорічного свята для 215  дітей учасників АТО, 40 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 224 дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах. 

 

Багато зроблено, проте попереду ще немало роботи. Ми й надалі працюватимемо для вас, шановні жителі Черняхівської громади. Спільними зусиллями ми зможемо розбудовувати громаду та покращувати рівень життя людей.

Наталія РЕВЧУК,

Черняхівський селищний голова

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь