Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Співпраця між Черняхівською громадою та Житомирською політехнікою щодо навчання учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих

Дата: 19.11.2021 14:00
Кількість переглядів: 697

Фото без опису16 листопада 2021 року в Черняхівський селищній раді відбувся круглий стіл «Навчання учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих в Житомирській політехніці у 2021 році». Учасниками заходу стали: Наталія Ревчук – Черняхівський селищний голова; Андрій Ющенко – заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради; Олександр Трохимчук – начальник відділу соціального захисту селищної ради; Олександр Козачок – учасник АТО/ООС, слухач курсів «Підприємництво та web-технології у бізнесі»; Юрій Коритко – голова громадської організації «Бойове братство ветеранів АТО Черняхівщини»; Володимир Лагута – керівник Навчально-наукового центру конверсії військових кадрів та ветеранів війни Державного університету «Житомирська політехніка», голова Ради ветеранів України при Міністерстві у справах ветеранів України; Людмила Каленчук – к.е.н., доцент кафедри цифрової економіки та міжнародних економічних відносин Державного університету «Житомирська політехніка», Андрій Голумбевський – учасник АТО/ООС, ветеран війни.

Фото без описуУчасники круглого столу обговорили важливість сприяння професійній адаптації і самореалізації учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих у громаді. Представники Житомирської політехніки представили нові навчальні програми, які будуть реалізовуватися на базі університету у 2022 році.

Черняхівська громада у 2021 році на умовах співфінансування долучилися до професійної реадаптації учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих. З місцевого бюджету громади було виділено кошти на проходження курсів перепідготовки двох осіб за навчальною програмою «Підприємництво та web- технології у бізнесі».

Навчальний процес проводитися за аналогом апробованої стійкої моделі соціальної та професійної адаптації проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему», який реалізується в Житомирській політехніці вже другий рік поспіль.

Цей курс дозволяє слухачам у максимально скорочені терміни отримати практичні навички та необхідну теоретичну базу для розкриття їх підприємницьких здібностей та ініціатив.

Крім навчання, завдяки фінансової підтримки Міжнародного фонду соціальної адаптації для слухачів організовуються та проводяться заходи, які сприяють соціальній адаптації та психологічній реабілітації учасників АТО/ООС та членів їх сімей.

За результатами проходження перепідготовки, слухачі отримають наступні документи: свідоцтво про освітньо-професійну перепідготовку від Державного університету «Житомирська політехніка» обсягом 500 год.; диплом про участь в програмі «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему (NUPASS)» від Міністерства Закордонних Справ Норвегії та Міністерства Оборони Норвегії; сертифікат про завершення програми від Державного університету «Житомирська політехніка» (Україна) при підтримці Школи бізнесу НОРД Університету (Норвегія) за фінансової підтримки Міністерства Закордонних Справ Норвегії.

Зазначені заходи сприятимуть зниженню напруги на ринку праці, створенню нових робочих місць, легалізації зайнятості населення, збільшенню надходжень до місцевого бюджету, адже активні члени громади можуть стати підприємцями.

Наступним кроком співпраці між органами місцевої влади, ветеранською спільнотою за університетом стане проведення профорієнтаційної роботи в Черняхівській громаді, де проживають 348 учасників АТО/ООС, ветеранів війни та 5 родин загиблих учасників АТО/ООС.

 

Довідкова інформація про громаду. 

Територія Черняхівської селищної територіальної громади згідно з адміністративно - територіальним устроєм України входить до складу Житомирського району Житомирської області та розташована в північній частині від м. Житомир.

Черняхівська селищна територіальна громада має вигідне географічне положення. Через її територію проходить автомобільна дорога міжнародного значення Житомир-Виступовичі-Могилів-Подільський (М-21), 154 км до м. Києва – столиці України, 20 км до обласного та районного центру м. Житомир. Черняхівська громада має залізничне сполучення зі станцією Горбаші в смт. Черняхів.

Адміністративний центр громади – смт Черняхів.

Представницький орган – Черняхівська селищна рада.

Кількість населених пунктів – 37: смт Черняхів, смт Головине, села: Андріївка, Бежів, Видибор, Коростелівка, Свидя, Ганнопіль, Велика Горбаша, Мала Горбаша, Горбулів, Науменка, Дівочки, Сали, Нові Сали, Росівка, Осівка, Селець, Браженка, Селянщина, Славів, Виневе, Жадьки, Нові Жадьки, Нераж, Клітище, Плехів, Очеретянка, Рудня, Пекарщина, Мокренщина, Сліпчиці, Корчівка, Стирти, Федорівка, Малинівка, Новосілка.

Кількість старостинських округів – 16. Площа –537,04 км2. Чисельність населення – 20071 осіб.

Завдяки зручному географічному положенню та наявності, в основному, радіальної мережі шляхів сполучення, область, район та громада має гарний зв'язок з окремими регіонами України, а також з країнами Східної і Центральної Європи. Кліматичні умови, наявність родючих грунтів і лісових ресурсів сприятливі для розвитку сільського господарства та лісового господарства. Різноманіття та великі поклади мінерально-сировинних ресурсів є основою для розвитку галузей промисловості як області так і громади.

Наявність водосховищ та ставків дозволяє певною мірою здійснювати сезонний перерозподіл стоку, створювати необхідні запаси води, забезпечувати потреби населення і галузей економіки у водних ресурсах.

Підприємницьку діяльність у 2020 році на території громади здійснювали 863 суб‘єктів господарювання, в тому числі 159 юридичних та 700 фізичних осіб-підприємців. В структурі юридичних осіб-підприємців переважають малі підприємства, всього їх налічується 153 одиниці, що становить 96,2%.

Галузева структура малого підприємництва району свідчить, що найпоширенішими організаційно-правовими формами господарювання на сьогодні є: товариства з обмеженою відповідальністю (63%), фермерські (21%) та приватні підприємства (16%). Зростає позитивний вплив малого бізнесу на економіку громади.

Малими та середніми підприємствами щороку реалізується продукції (товарів, послуг ) на суму майже 1,5 млд. грн. 67 % всіх підприємств працюють з прибутками.

Вагомий вклад в економіку громади вносять приватні підприємства ПІІ ТОВ «Даніко», ТОВ «ДП «Рельполь Альтера», філія ПАТ «ДПЗКУ» «Черняхівський елеватор», ТОВ «Мекопрінт Україна», ТОВ «Юро Ламбер», ТОВ «Аленруд», ТОВ «Агростем», ТОВ «Укр-Агро РТ», ТОВ «МГМ АГРО», ПП «Жерм», ПАФ «Дружба», на яких зайнято біля половини всіх працюючих на підприємствах.

Важливим елементом розвитку економіки громади є сільське господарство. У громаді сільськогосподарським виробництвом займається 56 агроформування, з них фермерських господарств – 28, сільськогосподарських підприємств – 28. У галузі сільського господарства на початок поточного року зайнятістю було охоплено більше 500 працюючих.

На території громади зареєстровано 13 підприємств з іноземним капіталом. Станом на 01.01.2020 року обсяг прямих інвестицій (акціонерного капіталу) у розрахунку на одну особу населення  наростаючим підсумком з початку інвестування склав 44,9 доларів США. Обсяг експорту товарів у розрахунку на одну особу населення  становив 1 112,0 доларів США.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь