Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Увага! Не дайте себе ошукати!

Дата: 11.10.2021 11:00
Кількість переглядів: 585

Фото без описуНові технології — нові ризики. За останні кілька років мобільний зв'язок та онлайн-банкінг стали невіддільною частиною нашого життя, а разом із ними розквітли нові схеми телефонного шахрайства.

Зловмисники використовують різні схеми, проте більшість з них мають одну характерну ознаку – психологічний вплив. Вони намагатимуться викликати почуття провини, збентеження, радощів, небезпеки тощо, тільки б приспати пильність. Починається все з телефонного дзвінка чи SMS-повідомлення на номер телефону можливої жертви. Найпоширеніші методи:

  • Надзвичайна ситуація із близькою вам людиною – шахраї повідомляють, що близька вам особа потрапила в халепу та «радять» заплатити за вирішення цього питання.
  • Вітання з виграшем – зловмисники повідомляють жертві, що вона відтепер щасливий власник новенької автівки, але їй необхідно заплатити, наприклад, податок на виграш.
  • Вам телефонує банк – далі різноманітні спроби дізнатись реквізити ваших банківських карт, рахунків та іншу інформацію, яку НЕ МОЖНА РОЗГОЛОШУВАТИ навіть якщо це дійсно співробітник банку, а не шахрай. Також злочинні діяння можуть маскувати під пропозиціями збільшити кредитний ліміт, вимаганням повернути банку борг за кредитом чи підтвердженням банківської операції, яку ви не проводили.
  • Прохання зробити дзвінок за номером чи надіслати SMS-повідомлення – як результат з мобільного рахунку жертви списуються кошти.

Насправді, такі методи є найпростішими і все частіше злочинці використовують складніші механізми, які важко ідентифікувати як злочин. Тому найефективнішим методом боротьби із цим явищем є його попередження. У групі підвищеного ризику знаходяться люди похилого віку, тому варто повідомляти їм про ознаки шахрайства.

При будь яких обставинах, приймаючи дзвінок з невідомого номера, будьте максимально уважні та не повідомляйте особисту та конфіденційну інформацію. Не поспішайте, зберігайте спокій та розсудливість – не давайте змоги махлярам знайти метод впливу на вас. Не варто перетелефоновувати на невідомі номери.

У випадку, якщо Вас хочуть ошукати телефонні зловмисники, слідуйте наступним правилам:

  • Ні в якому разі не слідуйте порадам чи вимогам шахраїв – не надсилайте коштів, не виконуйте вказівок, не розголошуйте будь-яку інформацію (навіть якщо ви вважаєте її незначною).
  • Ретельно перевіряйте інформацію, яку Вам повідомляють.
  • Збирайте докази: номери телефонів, скріншоти SMS-повідомлень, записи телефонної розмови та іншу інформацію (чим більше – тим краще).
  • Обов`язково звертайтесь у поліцію – за номером 102 або до найближчого відділку поліції.
  • У поліції напишіть заяву про вчинення відносно вас злочину. Заяву мають обов`язково зареєструвати та присвоїти їй відповідний номер (саме за ним можна буде дістати інформацію про подальшу долю вашої заяви).
  • Неможливо бути впевненим, що злодій до вас ніколи не подзвонить, тому забезпечте для себе та своїх близьких належний рівень пильності та поінформованості. І пам`ятайте, що бути ошуканим чи ні – залежить від Вас.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь