Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

14 червня – Всесвітній день донора крові

Дата: 14.06.2021 10:08
Кількість переглядів: 218

У 2004 році суспільство, визнаючи цінність донорської крові для збереження здоров’я чи навіть життя людей, заснувало і відзначило Всесвітній день донора.

Слово "донор" з латинської означає "дарувати", адже при переливанні пацієнтові дарують життя.

Датою свята обрано 14 червня на честь дня народження Нобелевського лауреата Карла Ландштейнера. Цей австрійський вчений перший відкрив групи крові, що дало можливість використовувати донорську кров для лікування людей.

За даними Житомирської ОДА, в Черняхівській громаді – 26 Почесних донорів.

Цікаві факти про донорство в Україні

  • У день здачі крові донор отримує вихідний день на роботі або в навчальному закладі, а також має право взяти додатковий вихідний протягом року.
  • За даними ВООЗ, донори крові в середньому живуть на 5 років довше за інших людей і рідше хворіють на серцево-судинних захворювання.
  • Кожна людина має в середньому 5,5 літрів крові, при переливанні у донора забирають від 350 мл до 450 мл.
  • Люди зі званням почесного донора України мають пільги, серед яких знижка 50% на покупку ліків і щорічна оплачувана відпустка.
  • Одна донація може врятувати життя трьом реципієнтам.
  • Здача крові покращує емоціональний стан людини, донор має більше шансів на виживання в надзвичайних умовах.

Ви можете стати донором, якщо:

• У Вас гарне здоров’я і самопочуття.

• Ви старші 18 років.

• Ваша вага не менше 50 кг.

• Температура Вашого тіла не перевищує 36.6 ±0.3 ºC.

• Ваш кров’яний тиск в діапазоні 160/90 до 110/60.

• У Вас пульс ритмічний від 60 до 90 ударів на хвилину.

• Ви не вживали алкоголь протягом 48 годин до здачі крові.

• Ви не палили за 2 години до дачі крові.

Перед дачею крові треба дотримуватись певних правил:

• Добре відпочити, виспатись.

• Режим харчування донорів має деякі особливості: напередодні потрібно виключити з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м’ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво) через те, що кров насичується жировими речовинами і стає непридатною для переливання хворим. В ці дні можна вживати нежирні відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі та фрукти, соки, компот, житній та не здобний хліб.

• В день здачі крові необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб.

Через 15 хв після донації необхідно випити солодкий чай, поїсти печива  та відпочити.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь