Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Нарада з керівниками медичних підприємств

Дата: 25.03.2021 09:06
Кількість переглядів: 810

Фото без опису24 березня 2021 року за участі Черняхівського селищного голови Наталії Ревчук, заступника голови Андрія Ющенка, депутата Житомирської обласної ради Наталії Рибак пройшла нарада з керівниками комунальних неприбуткових установ громади «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Аллою Виговською та «Черняхівське територіальне медичне об'єднання» Віталієм Ніколайчуком.

Про хід робіт з отримання сертифіката відповідно до вимог щодо вільного доступу до закладів медицини осіб з інвалідністю поінформувала директор комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Черняхівської селищної ради Алла Виговська. За словами Алли Миколаївни, всі необхідні процедури виконані, документи для отримання сертифіката на розгляді. Окрім того, вона повідомила про роботу КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» в умовах погіршення епідеміологічної ситуації в громаді.

«Сімейні лікарі, педіатри та весь персонал сьогодні працює в посиленому режимі. Кількість хворих на COVID-19, на жаль, щодня зростає. Лише за останній місяць проведено 470 експрес-тестів. Зараз 169 активних хворих, з них 5 дітей. Контактних близько 600 осіб. Більшість таких пацієнтів лікуються вдома під наглядом та супроводом свого лікаря. Та хвороба сьогодні проходить агресивніше, ніж на початку пандемії. Змінюється і симптоматика, і перебіг. Тому кожен має бути ще більш уважним до свого самопочуття та не займатись самолікуванням. Адже збільшилась і кількість тяжких хворих, які зволікали із зверненням до лікаря,» - сказала Алла Миколаївна.

Про хід вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19 в громаді повідомив керівник комунального некомерційного підприємства "Черняхівське територіальне медичне об'єднання" Віталій Ніколайчук: «23 березня в приміщенні Черняхівської лікарні за співпраці Житомирської ОДА та Центру громадського здоров’я мобільною бригадою здійснено щеплення вакциною Covishield/AstraZeneka ста особам, вакцинація яких на даному етапі передбачена відповідно до рішення МОЗ України. У самій же Черняхівській лікарні 24 березня теж почалась кампанія зі щеплення від коронавірусної хвороби. Є 150 доз вакцини. Вакциновано 10 осіб. Через три місяці від першого щеплення кожен пацієнт має отримати другу дозу вакцини, щоб виробився стійкий імунітет».

За даними Віталія Віталійовича, на базі лікарні є відділення для пацієнтів, хворих на ковід. Всього розгорнуто 100 ліжок. Станом на ранок 24 березня на стаціонарному лікування знаходились 56 осіб. Більшість – тяжких. 33 з них отримують кисневу терапію. Ще 3 пацієнти на кисневій підтримці в нековідному відділенні. Щодня для цих пацієнтів використовують по 25-30 балонів кисню. В місяць тільки на ліки витрачається до 1 млн грн.

На жаль, через різке зростання кількості хворих знову виникають проблеми із забезпеченням киснем. Поки стан не критичний. Однак, це проблема, яку варто попереджувати.

Окрім того Віталій Ніколайчук повідомив, що ПП «Наша аптека» заборгувало кошти за оренду приміщення. У зв’язку з цим Черняхівське ТМО подало претензійно-позовну заяву на відшкодування заборгованості.

Ще одним наріжним каменем стало питання відновлення роботи пасажирського ліфта у приміщенні лікарні, який не працює вже три місяці. Спільними зусиллями вдалось знайти шляхи вирішення цього питання. Тож найближчими днями ліфт знову буде функціонувати.

КНП «Черняхівське територіальне медичне об’єднання» обслуговує населення, яке проживає не лише в нашій громаді, а й в сусідніх. Тому щороку між керівниками цих громад вирішується питання про відшкодування витрат на електроносії по ТМО.

Про роботу аптечних пунктів у ФАПах та амбулаторіях громади розповіла Алла Виговська: «За умовами реформи медичної системи, пацієнт має контактувати із своїм сімейним лікарем. Фельдшерів, як було колись, тепер немає. НЦЗУ коштів на їх утримання не виділяє. Тому наші колишні фельдшери перекваліфікувались на медсестер загальної практики сімейної медицини. Однак вони виконують зараз більше соціальну функцію: профілактика захворювань, роз’яснювальна робота з населенням для збереження здоров’я пацієнтів. Аптечний пункт у ФАПі може бути лише зі згоди медсестри, яка має укласти договір з тою чи іншою аптекою для реалізації лікарських засобів».

Черняхівський селищний голова Наталія Ревчук та депутат Житомирської обласної ради Наталія Рибак наголосили на тому, що збереження мережі ФАПів на території громади для забезпечення надання долікарської медичної допомоги населенню є необхідним для наших жителів. Окремо обговорили план дій для покращення умов роботи такого закладу в Горбулеві.

Таким чином визначили шляхи для співпраці КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» та КНП «Черняхівське територіальне медичне об’єднання» для покращення надання медичних послуг населенню.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь