Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Для комфортного співіснування людей і тварин

Дата: 02.03.2021 15:42
Кількість переглядів: 1303

Фото без описуСобаки завжди були поруч з людьми. Це надійні друзі та охоронці. Вони не зраджують своїх господарів. Але, на жаль, безвідповідальні люди зраджують тих, кого приручили. І це теж одна з причин збільшення популяції безпритульних собак у країні загалом і на вулицях нашої громади зокрема. Серед інших – їх постійне неконтрольоване розмноження. Собаки нерідко збираються в зграї, які можна періодично побачити на території базару, житлових комплексів, зупинках громадського транспорту, біля шкіл чи садочків. Такі тварини часто можуть бути агресивними і нападати на людей. У зв’язку з цим збільшується кількість скарг до місцевих органів влади. Одні вимагають негайного відлову бродячих собак, інші категорично проти такого жорстокого поводження з тваринами та їх фізичного знищення. За словами ветеринарів, такий спосіб не дасть стабільного зменшення популяції безпритульних тварин. Адже на місце, де раніше жили одні тварини, прийдуть інші.

То як же гуманно контролювати популяцію безпритульних собак?

Досвід результативних заходів для забезпечення комфортного співіснування людини і тварини у міському середовищі має місто Житомир, де протягом 4-х років систематичної роботи комунального підприємства «Центр захисту тварин» за рахунок місцевого бюджету проводиться стерилізація безпритульних собак. За цей час їх кількість зменшилась на 20%.

Тож для реалізації окремих заходів, передбачених програмами гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин на території Черняхівської громади підписано меморандум про співпрацю між Черняхівською селищною радою та комунальним підприємством «Центр захисту тварин» Житомирської міської ради терміном на один рік. Відповідно до законодавства України та згідно з укладеними в подальшому договорами КП «ЦЗТ» Житомирської міської ради на території Черняхівської громади буде проводити відлов безпритульних собак, їх транспортування, стерилізацію та післяопераційне утримання на базі КП «ЦЗТ», вакцинацію від сказу та ідентифікацію вушною кліпсою. Після цього тварин повернуть до місця відлову. Оперативні втручання зі стерилізації проводиться кваліфікованими спеціалістами за сучасною методикою. Це унеможливлює подальше розмноження собак, зменшується їх дратівливість, напади агресії як до людей, так і до інших тварин, що значно сприяє безпечному та гармонійному співіснуванню людини і тварини.

Не менш важливим є фінансові витрати на такі заходи, які має покрити місцевий бюджет. Загальна вартість всіх вищеперерахованих заходів на 1 особину самки собаки складає 2190 грн., самця – 1980 грн. Кошти немалі. Однак стерилізація залишається, по суті, єдиним ефективним способом регуляції популяції безпритульних тварин, дозволених на законодавчому рівні. І вона буде дієвою. Але за умови відповідальності кожного з нас, в першу чергу, перед своїми домашніми улюбленцями. Не викидайте на вулицю котів чи собак, які стали вам непотрібними, прив’язуйте або іншим способом обмежте можливість неконтрольованого вигулу своїх тварин. Не купуйте домашнього улюбленця, якщо не впевнені, що зможете належним чином подбати про нього. Це не іграшка на кілька днів.

Таким чином спільними зусиллями зможемо запобігти збільшенню кількості безпритульних тварин і, відповідно, зменшимо кількість випадків їхньої агресії до людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь