Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Інформаційна безбар'єрність: доступні медіа та публічна інформація у різних форматах

Дата: 24.07.2024 14:22
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

24 липня  радник та працівники Житомирської районної військової адміністрації, представники територіальних громад Житомирського району взяли участь в онлайн-дискусії на тему: «Інформаційна безбар'єрність: доступні медіа та публічна інформація у різних форматах».

Відкриття заходу розпочалося з вітального слова Ростислава Карандєєва, тимчасово виконуючого обов'язки Міністра культури та інформаційної політики України, та Тетяни Ломакіної, Радниці-уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності.

Фото без опису

Основна частина заходу складалася з трьох блоків:

•    презентація щодо стану та перспектив державної політики у сфері інформаційної безбар'єрності;
•    робота в міні-групах, де учасники мали змогу визначити наявні проблеми та можливі напрямки розвитку державної політики у цій сфері;
•    обговорення результатів групової роботи, презентації напрацювань та обмін думками.

Ця онлайн-зустріч стала важливою платформою для обговорення актуальних питань інформаційної безбар'єрності та визначення шляхів її розвитку в Україні.

Фото без опису

Ось деякі з ключових моментів, які були порушені під час заходу:

•    необхідність забезпечення доступу до інформації для всіх людей, незалежно від їхніх фізичних, сенсорних чи інтелектуальних особливостей;
•    важливість використання різних форматів інформації, таких як субтитри, жестова мова, легке читання та аудіодескрипція;
•    необхідність підвищення обізнаності про питання інформаційної безбар'єрності серед населення та органів влади;
•    роль ЗМІ у забезпеченні доступності інформації;
•    важливість співпраці між різними зацікавленими сторонами для досягнення успіху в цій сфері.

Фото без опису

Учасники онлайн-зустрічі висловили свою підтримку розвитку інформаційної безбар'єрності в Україні та наголосили на важливості продовження роботи в цьому напрямку.

Нагадуємо, що Кабінет Міністрів України розпочав роботу над Планом заходів з реалізації Національної стратегії безбар'єрності на 2025 - 2026 роки. 

Фото без опису

Національна стратегія зі створення безбар'єрного простору до 2030 року ухвалена Кабінетом Міністрів України у 2021 році. Ціль стратегії — створити умови, які допомагають кожній людині, незалежно від статі, віку, походження, стану здоров'я і соціального статусу реалізувати свої права і свободи повною мірою.

Фото без опису

Важливо зазначити, що ініціативу «Без бар’єрів» започаткувала перша леді України Олена Зеленська. Розробка Плану заходів з реалізації Національної стратегії безбар'єрності на 2025 - 2026 роки проходить за координації Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Аналітичну та технічну підтримку надає експертний консорціум за участю проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International. Координація заходів відбувається у співпраці з Радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар'єрності за підтримки Уряду Великої Британії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь