Вітаміни навколо нас: все про гарбузове насіння
Насіння гарбуза надзвичайно корисне для здоров’я. У ньому міститься практично вся таблиця Менделєєва: цинк і кальцій, калій і селен, магній і натрій, залізо і марганець, фосфор. Крім того, до складу насіння входять вітаміни групи В, А, Е, С, К, Д, різні кислоти.
Яке насіння гарбуза корисніше – сире чи смажене?
При високотемпературній обробці в насінні гарбуза руйнується левова частка корисних речовин, які до того ж стають шкідливими для організму. Так, при температурі, що перевищує позначку в 90 °C, з насіння випаровуються ефірні олії, запускається окисний процес, що супроводжується утворенням вільних радикалів – токсичних речовин, які отруюють наш організм. Тож корисне для організму виключно сире очищене насіння гарбуза.
Скільки гарбузового насіння корисно з’їдати в день?
Відповідь на це питання неоднозначна. Якщо Ви не маєте проблем із зайвою вагою і не схильні до повноти, сміливо можете з’їдати до 100 г сирого насіння гарбуза в день. Якщо Ви стежите за фігурою, дієтологи рекомендують обмежити вживання даного продукту до 30 – 60 г на добу.
Чи допомагає насіння гарбуза схуднути?
Насіння гарбуза – дуже калорійний продукт, в 100 г якого міститься: білків ≈ 25 г; жирів ≈ 46 г;5 вуглеводів ≈ 5 г; калорій ≈ 560 ккал.
З огляду на калорійність гарбузового насіння, дієтологи рекомендують при його вживанні дотримуватися норми в 20 – 30 г, особливо якщо Ви схильні до зайвої ваги або активно з нею боретеся. Якщо менше склянки гарбузового насіння за один прийом ви не їсте, то “відпрацьовувати” зайві калорії доведеться в спортзалі.
У той же час не можна не відзначити і користь гарбузового насіння для схуднення. Насіння гарбуза містить велику кількість клітковини, що очищує кишечник, нормалізує стілець і прискорює метаболізм – що, в свою чергу сприяє більш інтенсивному жироспалюванню.
Якщо Ваша мета – схуднути, але при цьому зберегти м’язову масу - допоможе гарбузове насіння, багате рослинним білком.
Не можете побороти тягу до солодкого і звести до мінімуму кількість перекусів? І знову на допомогу прийде насіння гарбуза, яке довго засвоюється і має низький глікемічний індекс, завдяки чому не виникає різких стрибків цукру в крові і зменшується бажання поласувати смачним тістечком.
Яка користь від щоденного вживання насіння гарбуза?
1. Покращиться настрій
Амінокислота триптофан підвищує вироблення гормону задоволення – серотоніну, завдяки чому поліпшується емоційний фон, легше переносяться стреси. Ближче до ночі серотонін перетворюється в мелатонін, який регулює фази сну і неспання, бореться з безсонням, допомагає виспатися.
Але і це далеко не всі корисні властивості насіння гарбуза. Включаючи цей продукт у щоденний раціон Ви поліпшите когнітивні функції, зміцните пам’ять, знизите стомлюваність, поліпшите в цілому функціонування головного мозку.
2. Зміцниться імунітет
Хочете забути про застуду, нежить та кашель? Включіть в свій щоденний раціон гарбузове насіння, що містить цинк – мікроелемент, що є природним імуномодулятором, необхідним для повноцінної роботи вилочкової залози. Саме цей орган виробляє Т-лімфоцити, які нейтралізують бактерії і віруси. Важлива і роль селену в зміцненні імунітету, оскільки даний мікроелемент бере активну участь у виробленні еритроцитів.
3. Нормалізується стілець
В насінні гарбуза міститься досить велика кількість клітковини, що абсорбує і виводить продукти розпаду метаболітів, що регулює вироблення харчових ферментів і поліпшує обмінні процеси. Ви забудете про закрепи, шлункові спазми і підвищене газоутворення, якщо кожен день будете з’їдати близько 60 – 100 г насіння гарбуза.
4. Зменшаться набряки
Порушення сольового обміну, захворювання нирок, печінки і серця можуть стати причиною набряклості кінцівок і обличчя. Насіння гарбуза володіють м’яким діуретичним (сечогінним) ефектом, забезпечують організм калієм, кальцієм і магнієм, які входять до їхнього складу. Щоденне вживання гарбузового насіння допоможе не тільки зменшити набряки, але і знизить ризик утворення оксалату кальцію в сечі, тим самим попередивши розвиток сечокам’яної хвороби.
5. Нормалізується тиск
Регулярне вживання насіння гарбуза знижує кров’яний тиск і зміцнює стінки артерій, а все завдяки фолієвої і лінолевої кислот. Магній і калій регулюють роботу серцевого м’яза, а залізо підвищує гемоглобін, знижуючи ризик розвитку анемії. Поліненасичені жирні кислоти нормалізують кровообіг, перешкоджають утворенню холестеринових бляшок у судинах, тим самим попереджаючи розвиток тромбів.
6. Зміцняться кістки
Цинк і фосфор відповідають за зміцнення кісткової тканини, перешкоджають розвитку остеопорозу і артриту. Якщо ж проблеми з кістково-м’язовим апаратом вже розвинулися, щоденне вживання насіння гарбуза в поєднанні з медикаментозною терапією допоможе зменшити запалення і прояв больового синдрому на ранніх стадіях захворювання.
7. Зменшиться прояв простатиту
Завдяки вираженим протизапальним властивостям цинку очищене сире насіння гарбуза сприяє зменшенню запалення, локалізованого в передміхуровій залозі. Вживати насіння рекомендується також для профілактики простатиту і підтримки статевої функції у чоловіків.
8. Покращиться стан шкіри, волосся і нігтів
Багатий склад насіння гарбуза, до складу якого входять цинк, вітаміни А, Е, С і жирні кислоти, допомагає зберегти шкіру пружною і еластичною, попереджає передчасну появу зморшок, оновлює клітини епідермісу. До речі, саме цинк, згідно з висновком Американської академії дерматологів, вкрай важливий для лікування і профілактики вугрового висипу. Якщо кожен день Ви будете з’їдати по жмені насіння, вже через місяць Ви побачите посилення росту волосся і його потовщення, нігті стануть міцнішими і перестануть розшаровуватися, зменшиться кількість вугрових висипань.
9. Знижується ризик розвитку раку молочної залози
Згідно з результатами дослідження, опублікованого в медичному журналі “Nutrition and Cancer”, вживання продуктів, до складу яких входять фітоестрогени, зменшує ризик розвитку раку молочної залози. Крім того, фітоестрогени, які у великій кількості присутні в насінні гарбуза, сприяють збереженню молодості жіночого організму, оскільки діють подібно жіночим статевим гормонам (естрогенам), вироблення яких з віком скорочується.
10. Нормалізується вміст цукру в крові
Вживаючи 30 – 60 г гарбузового насіння в день, Ви нормалізуете вміст цукру в крові. А все завдяки магнію, що міститься в насінні гарбуза. Брак саме цього макроелементу спостерігається у 40% пацієнтів з діагнозом “цукровий діабет”. А оскільки в процесі переробки цукру витрачається близько 98% магнію, його необхідно щодня поповнювати ззовні. В іншому випадку існує високий ризик розвитку серцевих патологій, дегенеративних захворювань, порушення зору, підвищення кров’яного тиску і ожиріння. Разом з тим на одне лише насіння не варто сподіватися в питаннях профілактики цукрового діабету 2-го типу.
11. Нейтралізуються кишкові паразити
Сире гарбузове насіння споконвіку використовуються в боротьбі з кишковими паразитами. А все завдяки амінокислоті кукурбітин, яка знищує паразитарних черв’яків.
Однак існує шкода через споживаннягарбузового насіння
Надмірне захоплення гарбузовим насінням загрожує наступними наслідками:
- - розладом травлення (частіше – збільшенням закрепів);
- - підвищеним газоутворенням;
- - збоєм у функціонуванні нервової системи;
- - алергічними реакціями (аж до анафілактичного шоку);
- - набором ваги.
Протипоказання до вживання насіння гарбуза
Даний продукт протипоказаний при: індивідуальній непереносимості, підвищеній кислотності шлунку, гастриті і виразковій хворобі в стадії загострення, каменях у нирках і печінці, оскільки насіння гарбуза володіє вираженою жовчогінною дією.
У всіх інших випадках сире гарбузове насіння, яке можна додавати в салати і соуси, збагатить Ваш раціон вітамінами і мінералами.
Будьте здорові!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»