Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Грип птиці: шляхи передачі, клінічні ознаки та алгоритм дій при виявлені, превентивні заходи

Дата: 19.01.2024 09:06
Кількість переглядів: 212

У сусідній області виявлено грип дикої птиці

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області  нагадує про небезпеку занесення і розповсюдження однієї з небагатьох  найнебезпечніших інфекцій – пташиного грипу. Останнім часом в Україні почастішали випадки захворювання птиці на грип, тому зважаючи на напружену епізоотичну ситуацію в країні щодо високопатогенного грипу птиці, з метою вжиття профілактичних заходів та проведення роз’яснювальної роботи серед населення громади інформуємо:

 

Що за хвороба - ВПГП?

Високопатогений грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) — це інфекційна, висококонтагіозна хвороба птахів, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. Серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель. При широкому поширенні збудника інфекції серед птахів збільшується можливість захворювання людей в наслідок передачі вірусу.

 

Як відбувається зараження?

Інфікуватися вірусом пташиного грипу можна при догляді за хворою або контакті з мертвою птицею. Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний. 

 

Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак хвороби?

Інкубаційний період у середньому 3 дні (від 2 до 4).

 

Клінічні ознаки  характерні для людей хворих на грип птиці?

У хворих відзначаються загальні симптоми, характерні для грипу, — раптовий початок, лихоманка, слабкість, головний біль, іноді біль у горлі, задишка. Катаральні прояви практично відсутні. У більшості хворих (70%) відмічається пронос, іноді блювота. Особливістю перебігу захворювання є розвиток у деяких хворих первинної вірусної пневмонії. Головна відмінність від звичайного грипу - стрімкий розвиток хвороби з високою імовірністю летального кінця.

 

Клінічні ознаки захворювання  у свійської птиці?

  • Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт та раптова смерть.
  • У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
  • У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

 

Лікування не розроблене та недоцільне.

Для активної імунізації застосовують інактивовані та атенуйовані вакцини.

 

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно: 

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • утримувати різних види птахів окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.);
  • яйця і м’ясо птиці перед вживанням в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Перед приготуванням сирі яйця необхідно мити.

   

Про випадки масового захворювання чи загибелі птиці терміново сповіщайте Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області за телефоном: 4-13-42 або за адресою: вул.Ю.Мовчана,9, смт.Черняхів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь