Грип птиці: шляхи передачі, клінічні ознаки та алгоритм дій при виявлені, превентивні заходи
Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області нагадує про небезпеку занесення і розповсюдження однієї з небагатьох найнебезпечніших інфекцій – пташиного грипу. Останнім часом в Україні почастішали випадки захворювання птиці на грип, тому зважаючи на напружену епізоотичну ситуацію в країні щодо високопатогенного грипу птиці, з метою вжиття профілактичних заходів та проведення роз’яснювальної роботи серед населення громади інформуємо:
Що за хвороба - ВПГП?
Високопатогений грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) — це інфекційна, висококонтагіозна хвороба птахів, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. Серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель. При широкому поширенні збудника інфекції серед птахів збільшується можливість захворювання людей в наслідок передачі вірусу.
Як відбувається зараження?
Інфікуватися вірусом пташиного грипу можна при догляді за хворою або контакті з мертвою птицею. Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний.
Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак хвороби?
Інкубаційний період у середньому 3 дні (від 2 до 4).
Клінічні ознаки характерні для людей хворих на грип птиці?
У хворих відзначаються загальні симптоми, характерні для грипу, — раптовий початок, лихоманка, слабкість, головний біль, іноді біль у горлі, задишка. Катаральні прояви практично відсутні. У більшості хворих (70%) відмічається пронос, іноді блювота. Особливістю перебігу захворювання є розвиток у деяких хворих первинної вірусної пневмонії. Головна відмінність від звичайного грипу - стрімкий розвиток хвороби з високою імовірністю летального кінця.
Клінічні ознаки захворювання у свійської птиці?
- Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт та раптова смерть.
- У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
- У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.
Лікування не розроблене та недоцільне.
Для активної імунізації застосовують інактивовані та атенуйовані вакцини.
Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:
- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
- інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
- притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
- утримувати різних види птахів окремо;
- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
- проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
- забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.);
- яйця і м’ясо птиці перед вживанням в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Перед приготуванням сирі яйця необхідно мити.
Про випадки масового захворювання чи загибелі птиці терміново сповіщайте Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області за телефоном: 4-13-42 або за адресою: вул.Ю.Мовчана,9, смт.Черняхів.