Гепатит А: шляхи зараження і профілактика
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) - це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки й травного каналу.
Загалом гепатит А поширюється через воду, в якій збудник хвороби може зберігатися тривалий час, зумовлює швидке розповсюдження недуги. Крім того, факторами передачі інфекції можуть слугувати продукти харчування, предмети побуту. Тому недарма вірусний гепатит А вважається «хворобою брудних рук». У людини, що перехворіла, зберігається нетривалий імунітет, тобто, цією недугою можна хворіти неодноразово.
Але профілактичні заходи не складні.
Головним в профілактиці гепатиту А є підвищення рівня особистої гігієни, а саме:
- Вживання доброякісної питної води, наявність якісної води для господарських потреб.
- Миття рук перед вживанням їжі, після відвідування вбиральні та місць загального користування.
- Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип”ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.
Не варто займатись самолікуванням, а при прояві перших ознак захворювання слід терміново звернутись за медичною допомогою!
Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області