Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

На майданчику офіційного медіа-центру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо профілактики вірусного гепатиту А

Дата: 06.11.2023 17:05
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

На майданчику офіційного медіа-центру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо профілактики вірусного гепатиту А. Про це розповів виконувач обов’язків генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Іван Киричук. У його виступі йшлося про епідемічний стан захворюваності на гепатит А, особливості та симптоми хвороби.

 

Актуальність інформування мешканців Житомирщини щодо профілактики захворюваності на вірусний гепатит А викликана спалахом цієї інфекції в сусідній Вінницькій області. За інформацією Державної установи «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб», за період з 17 по 31 жовтня було зареєстровано 247 випадків  захворювання, з яких лабораторно підтверджено 207 випадків серед жителів Вінниччини.

Наразі триває розслідування спалаху, проведення необхідних протиепідемічних та лікувальних заходів.

 

Якою є ситуація із захворюваністю населення на вірусний гепатит А в Житомирській області?

За даними статистичних звітів, за останні п’ять років та з початком поточного року в Житомирській області було зареєстровано разом 131 випадок вірусного гепатиту А.  В тому числі: у 2018 році – 33 випадки; в 2019 році – 52 випадки; в 2020 році – 28 випадків; в 2021 році – 3 випадки; в 2022 році – 13 випадків; з початку 2023 року – 2 випадки.

 

Що таке вірусний гепатит А та які особливості його збудника?

Вірусний гепатит А (більш відомий серед населення як хвороба Боткіна) - це захворювання людини вірусного походження, що може мати легкий або важкий перебіг з ураженням печінки. Вірус гепатиту А гине через 5 хвилин після кипятіння.  За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається впродовж одного тижня. У воді зберігається від трьох до десяти місяців. У випорожненнях людини – до 30 діб.

 

Яким чином збудник потрапляє в організм людини?

Шлях інфікування  - фекально-оральний. Тобто – вірус гепатиту А потрапляє в шлунково-кишковий тракт людини.

 

Які фактори сприяють інфікуванню людини вірусом гепатиту А?

В першу чергу – вживання води або їжі, інфікованих вірусом. Інші чинники: недотримання особистої гігієни – через брудні руки; у сім’ях, де інфікована людина готує їжу для всіх  членів родини; через немиті овочі або фрукти; через близький контакт з носієм вірусу.

 

Які  симптоми або ознаки вірусного гепатиту А?

Інкубаційний період (з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14-28 днів.  Найбільш розповсюдженими симптомами вірусного гепатиту А є такі: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність; біль у животі; нудота, блювання; діарея; втрата апетиту; підвищення температури тіла; слабкість, головний біль; темна сеча та знебарвлений кал; пожовтіння шкіри, склер та слизових.

 

Майже всі інфіковані повністю одужують від гепатиту А, однак зрідка бувають летальні випадки від блискавичної форми цієї хвороби.  Після перенесеного захворювання  на гепатит А формується довічний імунітет.

 

Якою є профілактика гепатиту А?

Щодо цього існують чіткі рекомендації.

  1. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням  їжі, а також після кожного відвідування туалету та контакту з побутовими відходами.
  2. Вживайте  якісну питну воду з перевірених джерел. Будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити   перед вживанням не менше 10 хвилин.
  3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
  4. Не займайтеся самолікуванням, тому що лише лікар може діагностувати  вірусний гепатит А та надати рекомендації щодо режиму лікування.
  5. Для профілактики   захворювання існує безпечна та ефективна вакцина проти вірусного гепатиту А. Рекомендують дві дози вакцини  для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5-8 років).

Виконання цих простих правил захистить Вас від захворювання вірусним гепатитом  А. Бажаю всім здоров’я! Бережіть себе!

 

Відео брифінгу: https://oda.zht.gov.ua/news/na-majdanchyku-ofitsijnogo-mediatsentru-zhytomyrskoyi-ova-vidbuvsya-bryfing-shhodo-profilaktyky-virusnogo-gepatytu-a/

 

 

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь