Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Пам`яті Воїна. Шкандевич Василь Тимофійович

Дата: 05.09.2023 11:38
Кількість переглядів: 168

Фото без опису

ШКАНДЕВИЧ

Василь Тимофійович

рядовий

23.11.1963 - 17.07.2023 рр.

Шкандевич Василь Тимофійович народився 23 листопада 1963 року в с. Осівка Черняхівського району Житомирської області. Василь був найстаршим із п’яти дітей у сім’ї Віри Гнатівни і Тимофія Павловича, які все життя працювали на фермі. Хлопець ріс роботящим, він завжди допомагав батькам по господарству і в догляді за молодшими братами та сестрами.

В 1970 році Василь Шкандевич став першокласником Вихлянської школи Радомишльського району, згодом навчання продовжив у с.Клен. Повну середню освіту отримав у Жадьківській середній школі.

Після школи вступив до технічного училища №2 м.Житомир, яке успішно закінчив і отримав посвідчення тракториста-машиніста третього класу.

У 1982 році був призваний на строкову військову службу. Повернувшись додому, працював на різних роботах, був і на заробітках у Казахстані, - все для того, щоб його родина ні в чому не мала потреби. Де б не працював, куди б не їздив, - завжди повертався до рідного села, до найдорожчих своїх людей.

У 1990 році Василь Тимофійович одружився. Разом із дружиною в любові та злагоді виховали доньку та сина. Син Микола – учасник бойових дій, у 2014 році був в АТО. Не вагаючись, взяли в свою сім’ю під опіку сироту, племінницю дружини, яку як рідну виховували з 3-річного віку.

В мирі і порозумінні прожили разом 33 роки. Дочекались і раділи 6 онукам, двоє з яких вони виховували разом із дружиною. Гордився тим, що його онуки теж носять прізвище Шкандевич.

Василя Шкандевича поважали односельці, тому й обрали у 2000 році головою ПСПО «Росівське». Після припинення діяльності «Росівського», Василь Тимофійович сам зробив пилораму і почав займатися підприємницькою діяльністю.

Після повномасштабного вторгнення Василь Тимофійович одним із перших добровольців став на захист рідної країни. Чоловік, не вагаючись, впевнено пішов у військкомат. «Якщо не ми, то хто?» - такою була його відповідь на прохання рідних не йти на війну.- «В мене маленькі внуки, які повинні жити в незалежній Україні».

За словами рідних, враховуючи поважний вік добровольця, у центрі комплектування йому відмовили. Однак, мужній чоловік наполегливо відстояв свою позицію і поїхав не додому, а разом з першими добровольцями – захищати свою країну.

25 лютого 2022 року нам підставі Указу Президента України №69/2022 «Про загальну мобілізацію» Василь Шкандевич увійшов до складу ДПСУ військової частини А1495. Проходив службу у різних точках, захищаючи кордони рідної країни.

«Для нього Україна була понад усе. Не зважаючи на поважний вік, військовий на рівні зі значно молодшими побратимами виконував обов’язки військової служби. Чи то було тренування, чи навчання, чи виконання інженерних робіт, чи будь-які інші завдання – він завжди був у строю», - згадує один з його побратимів і додає: «Він також був першим під час вибуття групи військовослужбовців в зону активних бойових дій. І там, на сході, він також скрізь був попереду». 

Під час служби рядовий Василь Шкандевич отримав тяжку контузію, через яку був прооперований в київському військовому госпіталі. Більше місяця тривало лікування, але, на превеликий жаль, 17 липня 2023 року серце вірного захисника України, дорогого чоловіка, батька і дідуся Василя Тимофійовича зупинилося.

З військовими почестями захисника України поховали на місцевому кладовищі.

Вічна пам'ять Герою!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь