Увага! Риба може бути небезпечною!
Через руйнування російськими окупантами Каховської ГЕС сталася масова загибель риби. Цим можуть скористатися недобросовісні продавці і на стихійних ринках може з’явитися багато риби.
На жаль, навіть у такій ситуації вистачає недобросовісних працівників, які можуть використати цю рибу, яка загинула через різке обміління, для продажу. Тому потрібно бути дуже обачними при купівлі риби, а краще взагалі відмовитися від її вживання на певний час і перейти на інші продукти харчування.
Щодо небезпеки риби, то слід пам’ятати, що якщо вона навіть недовгий час перебуває поза водою, тобто не у своєму природному середовищі, в ній починається процес гноїння, що забезпечується бактеріологічними збудниками, які є небезпечними для людей.
Не забуваємо, що ботулізм — це не лише консервація, це цілком може бути і риба. Найбільш небезпечна — в’ялена риба. У будь-якому варіанті риба має проходити термічну обробку. Якщо ми беремо рибу, яка загинула, або перебуває у процесі загибелі, то така риба має більшу кількість бактеріальних збудників. Не слід також забувати про холерні ембріони, які присутні у воді, та про паразитарні інфекції.