Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

За несанкціоновану вирубку хвойних дерев - штраф!

Дата: 06.12.2022 16:00
Кількість переглядів: 84

Фото без описуНапередодні новорічних свят кожен хоче створити гарний настрій та святкову атмосферу у своєму домі. Вже традиційно головним атрибутом цього періоду стала ялинка. Однак, незаконне придбання, а саме вирубка або купівля несертифікованої «лісової красуні», може зіпсувати свято не тільки дітям, а й дорослим, бо призводить до штрафу за протиправні дії.

Нагадуємо, що у передноворічний період правоохоронці традиційно проводять заходи (рейди), метою яких є недопущення несанкціонованої вирубки хвойних дерев та їх реалізації. 

Державна екологічна інспекція Поліського округу повідомляє, що згідно із ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незаконну рубку і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, призначених під лісовідновлення передбачена адміністративна відповідальність з накладанням штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Крім цього, за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів
рослинного світу (новорічних ялинок) без документів також передбачена відповідальність згідно статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років та ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП). А за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів також передбачена відповідальність згідно ст. 88-1 КУпАП, яка тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої за рішеннями відповідних місцевих судів.

Одночасно повідомляємо, що за кожне самовільно зрізане дерево нараховується шкода, заподіяна лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев, розмір якої залежить від діаметра пня зрізаного дерева. 

Так, за незаконне вирубування або пошкодження до ступеня припинення росту хвойних дерев віком до 41 року в грудні–січні розмір шкоди обчислюється за такою формулою:

  • на територіях природо-заповідного фонду: до 10 сантиметрів – 246 гривень; 10–14 сантиметрів – 429 гривень.
  • у лісах: до 10 сантиметрів – 518,88,27 гривень; 10,1–14 сантиметрів – 914,25 гривень, 14,1–18 сантиметрів – 2347,41 гривень, 18,1–22 сантиметрів – 4818,39,58 гривень.
  • у межах населених пунктів: до 6 сантиметрів – 800 гривень; 6,1–10 сантиметрів – 1152 гривень; 10,1–14 сантиметрів – 1500 гривень, 14,1–18 сантиметрів – 1852 гривень, 18.1–22 сантиметрів – 2200 гривень.

Для тих, хто все ж вирішив збагатитися незаконним промислом, повідомляють, що за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок, слідує покарання, передбачене ст. 246 Кримінального Кодексу України «Незаконна порубка лісу». Дана стаття визначає покарання у вигляді штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь