Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Безпека харчових продуктів під час перебоїв з електрикою

Дата: 17.11.2022 17:15
Кількість переглядів: 153

Фото без описуВнаслідок повітряних атак Росії по українських об'єктах енергетичної інфраструктури, в Україні відбуваються віялові відключення електроенергії, щоб стабілізувати енергосистему. Отже, у такі періоди холодильник не працює, а охолоджені або заморожені продукти можуть бути небезпечними для вживання.

Як необхідно діяти в разі перебоїв з електрикою?

Звертаємось до операторів ринку з метою максимально забезпечити належні умови, зокрема дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів. Важливо, щоб знеструмлення не застало Ваш заклад зненацька. Рекомендуємо заздалегіть подбати про альтернативні засоби електроенергії, по можливості придбати бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції тощо.

Рекомендуємо також відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.

Підготуйтеся до надзвичайних ситуацій з електрикою: переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері є термометри. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику - не більше +6°С. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру в холодильнику та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи безпечні продукти. Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.

Заздалегідь купіть або приготуйте холодогени, пакети з гелем, тощо і заморозьте їх. Зберігайте це в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.

Тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря.

Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення знову увімкнеться, перевірте температуру в холодильнику або продуктів.

Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (наприклад, м’ясо, птиця, морепродукти, молоко), які зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше.

Будьте відповідальними!

Бережіть себе та близьких!

Черняхівське управління Головного управління Держпродспоживслужби
в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь