Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Інсульт: як попередити хворобу

Дата: 31.10.2022 12:00
Кількість переглядів: 99

З 28 жовтня по 3 листопада  в багатьох країнах проводиться Всесвітній тиждень інсульту. А 29 жовтня відзначається Всесвітній день інсульту. Ці заходи проводяться для підвищення обізнаності та стимулювання дій щодо попередження інсульту в усьому світі.

 Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

Інсульт виникає, коли в мозку людини унеможливлюється кровообіг. Клітини мозку можуть загинути через зменшення кровотоку та нестачу кисню. Найкращий спосіб зменшити ризик хвороби — це профілактика. 

 

Цифри і факти

Існують два різновиди інсульту: геморагічний (спричинений розривом мозкової артерії) та ішемічний (коли артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується).

Щороку в Україні фіксують 100-110 тисяч інсультів (понад третина з них – у людей працездатного віку).  30-40% хворих помирають упродовж перших 30 днів,  до 50%  --  впродовж року після інсульту. Ще 20-40% тих, що вижили, потребують сторонньої допомоги.  І  лише близько 10% повертаються до повноцінного життя.

У Житомирській області за 2017 рік зареєстровано 2250 випадків інсульту, 558 пацієнтів померло. У більшості випадків виникнення інсульту пов’язано з недостатньою усвідомленістю населення щодо симптомів інсульту та необхідності термінової допомоги.

 Інсульт можна попередити у 80% випадків.

Причини інсульту  та фактори ризику

Найчастіше причиною інсульту є артеріальна гіпертензія, атеросклероз, захворювання серця, цукровий діабет. Ризик розвитку інсульту збільшується при підвищеному артеріальному тиску, надмірній вазі, низькій фізичній активності, курінні, надмірному вживанні алкоголю, емоційному напруженні та стресах.

Характерні симптоми інсульту 

• Слабкість або відсутність рухів, втрата чутливості в руці або нозі з одного боку.

• Асиметрія обличчя (обличчя перекошене). Опущення куточка рота при спробі посміхнутися.

• Сильний головний біль, може часто супроводжуватись нудотою, блюванням.

 • Втрата свідомості, різке погіршення зору або втрата зору на одне око.

 • Порушення мови: невиразне і незрозуміле мовлення.

 • Порушення функції ковтання.

 • Проблеми з ходьбою, запаморочення, втрата рівноваги чи координації. 

 

Що робити до приїзду лікаря:

• вкласти людину на будь-яку горизонтальну поверхню. Підняти голову на 30?, підклавши подушку або валик з одягу;
• забезпечити приплив свіжого повітря – відкрити у приміщенні вікна, двері. Розстібнути комір, зняти з шиї шарф, послабити краватку;
• у разі виникнення блювоти -- повернути голову людини на бік, щоб унеможливити попадання блювотних мас у дихальні шляхи. 
  Фахівці ДУ «Житомирський  обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадують -- чим раніше  людині з ознаками інсульту буде надано кваліфіковану медичну  допомогу, тим більше шансів уникнути ускладнень та відновитися після хвороби.    Найбільш ефективна допомога  -- у перші 3-4 години з моменту появи ознак.

 

Як уберегтися від інсульту
    • Киньте палати. Куріння сприяє звуженню кровоносних судин та утворенню атеросклеротичних бляшок на їх стінках.
• Контролюйте свій артеріальний тиск. У нормі  він не повинен бути вищим за 140/90 мм рт.ст.
• Контролюйте рівень цукру та холестерину в крові. Нормальний  вміст цукру в  крові -- 6,1 ммоль/л, а  рівень загального холестерину -- 5,2 ммоль/л.
• Контролюйте свою вагу. Об'єм талії у чоловіків повинен становити менше 94 см, у жінок менше 80 см. Зменшіть у раціоні харчування споживання жирної, смаженої їжі, копченостей, цукру та солодощів. Вживайте не менше 400 г  овочів та фруктів на день.
• Відмовтеся від алкоголю.
• Обмежте споживання солі до 5 г  на добу. Не досолюйте готові страви.
• Займайтеся фізичною активністю тричі на тиждень – щонайменше  по 40-50 хвилин. Ходьба – найдоступніший вид фізичної активності.
   Бережіть себе – і будьте здорові! 

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь