Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Обережно! Нітрати

Дата: 30.08.2022 10:00
Кількість переглядів: 175

Однією із найбільш небезпечних для організму людини хімічних речовин, яка міститься у питній воді, є солі азотної кислоти, або нітрати. Ці сполуки потрапляють у підземні водяні горизонти внаслідок внесення мінеральних та особливо органічних добрив в ґрунт.

Фото без описуЯк повідомили в ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України», в Житомирській області внаслідок вживання недоброякісної води для приготування дитячих сумішей, в поточному році зареєстровано вже 5 випадків захворювання дітей до 1 року життя на метгемоглобінемію. Отруєння нітратами дітей відмічалось у Новогувинській, Черняхівській, Ємільчинській, Радомишльській та Червоненській територіальних громадах. 

Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Дуже важливо знати те, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує їх кількість.

Допустима добова доза нітратів, за даними експертів ВООЗ, становить 5 мг на 1 кг маси тіла, або 350 мг для людини з масою тіла 70 кг. За концентрації нітратів у воді на рівні гігієнічного нормативу (50 мг/л) протягом доби з 3 литрами води в організм людини може надійти 150 мг нітратів. Гострі отруєння у дорослих спостерігалися за надходження 1 – 4 г нітратів. Доза 8 г нітратів може призвести до загибелі людини, а доза 13 – 14 г є абсолютно смертельною.

Особливо чутливі до дії нітратів новонароджені та діти до 1 року життя. Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят та розвитку метгемоглобінемії.

Саме тому батькам варто бути уважними та користуватись тільки водою з лабораторно перевірених джерел або бутильованою із сертифікатом якості.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь