Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Обережно! Ботулізм!

Дата: 29.06.2022 09:30
Кількість переглядів: 356

Фото без описуНа сьогодні  через обставини, пов′язані   з російським воєнним вторгненням, багато людей опинилися в умовах обмеженого доступу до свіжої та  якісної їжі,- тому наразі  раціон  часто складається з консервованої продукції.

 

Варто зазначити, що у 2022-му році в області вже зареєстровано один побутовий випадок ботулізму: захворіло подружжя з Коростенського (Овруцького) району через вживання м′ясної консерви (тушонка зі свинини домашнього приготування).

Спеціалісти Черняхівського управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликають громадян з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви аби уникнути небезпеки ботулізму.

Щоб вберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:

  • роздуті банки;

  • банки зі здутими кришками;

  • банки, з яких щось витікає;

  • нещільно закриті банки;

  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Нагадаємоботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочів та грибів. 

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Будьте уважні до свого раціону. Бережіть себе, дбайте про здоров′я рідних та близьких !

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Черняхівського управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь