Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Обережно! Ботулізм!

Дата: 29.06.2022 09:30
Кількість переглядів: 315

Фото без описуНа сьогодні  через обставини, пов′язані   з російським воєнним вторгненням, багато людей опинилися в умовах обмеженого доступу до свіжої та  якісної їжі,- тому наразі  раціон  часто складається з консервованої продукції.

 

Варто зазначити, що у 2022-му році в області вже зареєстровано один побутовий випадок ботулізму: захворіло подружжя з Коростенського (Овруцького) району через вживання м′ясної консерви (тушонка зі свинини домашнього приготування).

Спеціалісти Черняхівського управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликають громадян з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви аби уникнути небезпеки ботулізму.

Щоб вберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:

  • роздуті банки;

  • банки зі здутими кришками;

  • банки, з яких щось витікає;

  • нещільно закриті банки;

  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Нагадаємоботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочів та грибів. 

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Будьте уважні до свого раціону. Бережіть себе, дбайте про здоров′я рідних та близьких !

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Черняхівського управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь