Обережно! Ботулізм!
На сьогодні через обставини, пов′язані з російським воєнним вторгненням, багато людей опинилися в умовах обмеженого доступу до свіжої та якісної їжі,- тому наразі раціон часто складається з консервованої продукції.
Варто зазначити, що у 2022-му році в області вже зареєстровано один побутовий випадок ботулізму: захворіло подружжя з Коростенського (Овруцького) району через вживання м′ясної консерви (тушонка зі свинини домашнього приготування).
Спеціалісти Черняхівського управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликають громадян з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви аби уникнути небезпеки ботулізму.
Щоб вберегтися від ботулізму:
1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
-
роздуті банки;
-
банки зі здутими кришками;
-
банки, з яких щось витікає;
-
нещільно закриті банки;
-
банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочів та грибів.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
Будьте уважні до свого раціону. Бережіть себе, дбайте про здоров′я рідних та близьких !
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Черняхівського управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.