Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Будьте свідомими - сортуйте сміття!

Дата: 02.02.2022 12:00
Кількість переглядів: 499

В Україні щорічно викидають понад 10 млн. тонн сміття, в Черняхівській громаді – не менше 2,5 тис. тонн. І абсолютна більшість цих відходів, на жаль, захоронюють на сміттєзвалищах, в той час, коли у світі вже давно і успішно сортують сміття і використовують його як вторинну сировину. Таку ж практику КП «Черняхів-Добробут» розпочало і в Черняхові. Для роздільного збору пластику і скла встановили окремі сітчасті контейнери.

Хоча серед наших земляків й досі існує  така думка: сортуй –  не сортуй відходи, а все потрапить на звалище. Ні, не потрапить. Черняхівська громада впровадила систему роздільного збирання твердих побутових відходів: зібраний пластик і скло (в основному, це пляшки) забирають, складують і, за наявності необхідного об’єму, відвозять на переробку.

Сортувати чи не сортувати сміття?

Для відповідального громадянина однозначно – сортувати! Давно не секрет, що біля нас багато несанкціонованих звалищ, а це не тільки незадовільний естетичний вигляд населених пунктів, а й екологічна небезпека: стічні води, насичені небезпечними речовинами, потрапляють у водні об’єкти, а звідти – у кожен дім. Варто усвідомити, що пошук нових полігонів не є рішенням проблеми: тільки навчившись поводитись зі сміттям та продукувати його в меншій кількості, кожен внесе свій вклад в екологічний розвиток й навчиться розв’язувати це питання цивілізовано.

Для відсортування пластику і скла встановлено 8 спеціальних баків біля багатоквартирних будиків у смт Черняхів (вул.Слобідська, 2; вул. Гречка, 27; вул. Івана Франка, 40; вул. Володимирська – житлові масиви «Хлібодар» і «Меліоратор»; територія лікарні).

Звичне для нас сміття опісля переробки перетворюється на ряд корисних речей: з макулатури виготовляють папір, а також деякі види тканин; пластик перетворюють у спеціальні гранули, що згодом застосовуються у вигляді основної сировини для виробництва нових пляшок та інших речей.

П.с. Подивіться уважно на фото і ви побачите, що, навіть маючи поряд зі звичайним сміттєвим баком окремий для пластику, деякі громадяни викидають свої відходи, не сортуючи – все в один контейнер. Чому? Невже так важко вийняти зі свого пакета пластикову пляшку і вкинути її у спеціальний бак? Ні, це не лінь, а байдужість. У першу чергу до себе і своїх дітей. А природа, занедбана людьми, врешті-решт повертає нам це забрудненою водою і ґрунтом, отруйними опадами, і хворобами. Тож сортувати чи не сортувати – для свідомої людини це питання вже давно вирішено, бо вторинна сировина - це вже не сміття.

Шановні громадяни! Ще є 8 баків для пластику і скла, які можна встановити на території громади. З пропозиціями, де встановити такі контейнери, звертайтесь у КП «Черняхів-Добробут» (вул. Слобідська, 10).

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь