Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

За вирубування дерев вздовж залізниці - штраф!

Дата: 31.01.2022 16:30
Кількість переглядів: 454

Фото без описуВирубування захисних лісових насаджень, які мають забезпечувати безпеку руху на залізничних та автомобільних шляхах, – проблема не нова, але, на жаль, актуальна.

Наприкінці 2021 року в захисних лісонасадженнях на землях залізниці АТ «Укрзалізниця» в межах Черняхівської громади виявлено порушення ст. 246 КПК України – самовільну вирубку 10 дерев по направленню Коростень-Житомир на перегоні Горбаші-Строковиці. Цим завдано збитків на суму 33 тис.146,12 грн. Про злочин повідомлено Житомирське РУП для проведення пошуково-слідчих дій.

За такі протиправні дії винні особи будуть притягнені до адміністративної відповідальності, передбаченої статтею 651 «Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень» Кодексу України про адміністративні правопорушення. Державне агентство лісових ресурсів України інформує про те, що розмір штрафу вираховується  відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу».

Лісові смуги вздовж залізниці – для чого?

Залізничний транспорт нашої держави – це технічно складний комплекс, розташований практично по всій території України. Він значно впливає на екосистеми і це проявляється у забрудненні повітряного, водного середовища і земель під час створення та експлуатації залізничних доріг.

За даними екологічних служб, 1 га захисних насаджень знижує загальну забрудненість повітря на 10-35%, а також забезпечує зниження температури і вологості повітря у прилеглій до залізничного полотна зоні на 10-15%; смуга деревно-чагарникових насаджень, шириною 25-30 м, знижує рівень концентрації вуглекислого газу на 70%; поглинає 75-80 кг фтору, 200 кг сірчаного газу та 30-70 т пилу. Ще одна важлива властивість лісових насаджень – це шумоізоляція, яка знижує рівні шуму і вібрації, що створюються в процесі експлуатації залізничного транспорту.

Тож той, хто проводить незаконну вирубку дерев вздовж залізничних колій, завдає не лише матеріальної, а й екологічної шкоди.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь