Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Про надзвичайну ситуацію в Дівочківській гімназії

Дата: 26.11.2021 15:00
Кількість переглядів: 518

24 листопада новина про надзвичайну подію в Дівочківській гімназії сколихнула не тільки нашу громаду, а й всю Україну. В результаті отруєння хімічною речовиною в обласну дитячу лікарню з отруєнням потрапили 9-ро дітей віком 10-11-ти років, ще двоє отримали медичну допомогу в ЦПМСД в смт Черняхів.

Що ж саме трапилось у навчальному закладі та як відреагували відповідні служби і, найголовніше, як запобігти в майбутньому таких ситуацій – основні питання, які сьогодні розглядали на позачерговому засіданні комісії з питань ТЕБ і НС при Черняхівській селищній раді.

Навчальний заклад

Марина Артемчук, директор Дівочківської гімназії, розповіла, що того дня один з учнів приніс з дому пакунок з побутовою хімією та пригостив інших школярів, вважаючи, що це солодощі. Це все відбулось під час першої великої перерви, коли діти вийшли на подвір’я. Черговий вчитель, яка помітила нетипову поведінку дітей, що швидко повертались у класи, витираючи руками язики. Вона відразу викликала місцевого фельдшера, бо учні поскаржилися на печіння в роті та погіршення самопочуття. В той же час вчителі водою стали промивати цим дітям очі, прополіскувати ротові порожнини, потім відпоювали дітей великою кількістю води. Телефоном консультувались із педіатрами з Черняхова. Викликали швидку допомогу, повідомили батьків потерпілих дітей. Двох учнів батьки самі доправили до Черняхова на консультацію до своїх педіатрів. Ще дев’ятьох двома автомобілями швидкої доправлено у Станишівську обласну дитячу лікарню. З ними поїхала і директор, яка  у лікувальному закладі спілкувалася і з лікарями, і з поліцією.

Сім’я

За даними начальника Центру соціальних служб Черняхівської селищної ради Світлани Дзюблик, учень, який приніс хімічну речовину в навчальний заклад, виховується у сім`ї, яка з лютого 2021 року перебуває на обліку в даній службі. Загалом, там 4 дитини, 3 з яких – шкільного віку. На даний час батьки безробітні.

Два пакети хімічної речовини «Кріт» мати купила у магазині для чищення зливної труби. Один пакет використала, інший «заховала» на холодильнику в літній кухні. Школяр, не питаючи дорослих, взяв той пакет, вважаючи, що це цукерки. Коли і як – батьки не знають.

Систематично з сім’ями, які перебувають у складних сімейних обставинах, проводиться профілактична робота, здійснюється соціальний супровід. Не виняток і ця родина. З батьками неодноразово зустрічались і пропонували допомогу у вирішенні проблемних питань. І вже після того, що сталося, мама погодилась стати на облік у центр зайнятості та працевлаштуватись. А найголовніше – переглянути свій спосіб життя.

Стан дітей

Наразі усі потерпілі діти обстежені. Їхній стан стабільний. 6 із 9 мають задовільні результати різноманітних аналізів, в крові не виявлено токсинів. Тож, за прогнозами лікарів, найближчим часом ці діти будуть виписані додому. Троє, включно із учнем, який приніс хімічну речовину, отримують лікування, адже в крові виявлені токсини. 

Що далі?

Дівочівську гімназію вже перевірили різноманітні служби, адже ситуація, що трапилась, дійсно непересічна. Перевірки ще триватимуть.

Наразі відкрито досудове розслідування за ст.137 ККУ «Неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей».

Для профілактики будь-яких отруєнь у навчальних закладах нашої громади, створено спеціальну комісію, яка позапланово і без попередження зможе контролювати стан харчоблоків і харчування учнів у них.

П.с. Однак, скільки б не розповідали вчителі, медики, соціальні працівники про небезпеку навколо, вони не мають права перевіряти рюкзаки чи кишені своїх учнів. Тож, шановні батьки, звертайте увагу на своїх дітей, на найменші зміни у їхній поведінці, не чекайте біди. Як кажуть, береженого Бог береже.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь