Черняхівська громада

Житомирський район, Житомирська область

Чому холодно в черняхівських садочках?

Дата: 19.10.2021 15:00
Кількість переглядів: 444

Фото без описуОпалювальний сезон в Черняхівській громаді, як і належить відповідно до чинних санітарних норм, розпочався з 15 жовтня. У розпорядженні селищного голови №242 також зазначено, що «у закладах освіти та лікувальних закладах розпочати опалювальний сезон, відповідно до вимог санітарно-температурних норм, якщо середньодобова температура зовнішнього повітря протягом трьох днів не перевищує +8 ºС».

Опалення включили, однак не скрізь. І, що особливо обурило наших громадян, холодно саме у черняхівських дитячих садочках. Технічно кожен із них повністю готовий до опалювального сезону. У дошкільному навчальному закладі №5 навіть застарілий котел замінили. Чому ж не палять?

ГОТУЙ САНИ ВЛІТКУ…

Відділ освіти, молоді та спорту Черняхівської селищної ради підготовку до опалювального сезону 2021-2022 років розпочав ще весною 2021 року.

01 березня 2021 р. відбулась тендерна закупівля газового палива, за результатами якої було укладено договір між відділом освіти та ТОВ «Мегагаз Постач» на закупівлю 91376 м.куб. палива по ціні 6,39 грн. Даного обсягу газу мало вистачити повною мірою на опалювальний сезон. Проте ситуація, яка склалася в державі на ринку газу, внесла свої корективи.

?? ТЕНДЕР = ГАРАНТІЯ?

В серпні ціна газу почала стрімко зростати і ТОВ «Мегагаз Постач» розірвало договір, підписаний весною. Причина проста: на момент розірвання договору ціна одного куба газу вже коштувала 17 грн (а в договорі, згідно результатів тендерних закупівель, нагадаємо, було 6,39 грн). В зв’язку з ситуацією, яка склалась, відділ освіти оголосив нову тендерну закупівлю газового палива 08 вересня 2021 р. по ціні 21 грн. за куб. метр. Аукціон не відбувся через відсутність пропозицій, бо, поки йшла процедура, ціна зросла до 27-28 грн. 24 вересня 2021 року знову оголошено тендер на закупівлю газового палива вже по ціні 31 грн за 1 м. куб. Аукціон мав відбутися 18 жовтня 2021 р. І знову ціна не зацікавила постачальників. Окремі організації вже повідомляють, що їм пропонують підписати газові угоди по 40? грн. за 1 м.куб.

?ЯК В ІНШИХ МІСТАХ?

Проблеми з опаленням в бюджетних установах, які мають свої газові котельні, спостерігаються в багатьох містах. Умови газової гри на ринку кабальні. Так, у травні ввели ринок газу, а закон про тендерні закупівлі, як показує дана ситуація, не працює.

Стурбовані батьки у різних містах оббивають пороги місцевих органів влади, бажаючи вирішити ситуацію. 13 жовтня було повідомлено на державному рівні про те, що в Україні виникла надзвичайна ситуація в зв'язку з блокуванням постачання газу в бюджетні установи через різке зростання ціни. В Житомирській області нині не опалюються заклади, в яких навчаються більше 20 тисяч дітей.

Аби заспокоїти громадян, на ринку з’явилась пропозиція від «Нафтогаз України».

?? ГАЗ ПО 16,8 ГРН – РЕАЛЬНО?

«Нафтогаз України» пропонує бюджетним та релігійним організаціям середньострокові контракти з «Нафтогаз України» із фіксованою ціною на газ – 13,7 грн за кубометр (із транспортуванням та ПДВ – 16,8 грн). Контракт укладається на термін 15 місяців - до кінця 2022 року. Про це повідомили у пресслужбі компанії.

Вчора, 18 жовтня, як тільки стало відомо, що черговий аукціон на закупівлю газу для черняхівських садочків не відбувся, керівництво громади спільно з керівником відділу освіти, молоді та спорту почали готувати пакет документів для ініціювання проведення спрощеної процедури закупівлі з НАК «Нафтогаз України». Один із головних документів – акт звіряння про взаємні розрахунки з попереднім постачальником.

?При зверненні до менеджера «Житомиргаз Збут», одержали відповідь, що Київ дав вказівку видавати акти лише після звернення офіційним рекомендованим листом через пошту, з відповідним описом вмісту листа. Тобто, якщо особисто завезти документи - не приймуть. Тільки через кур'єра. Лист надіслали, сплативши кур'єрську доставку.

У той же день провели засідання комісії ТЕБ в громаді, визнавши «ситуацію, що склалася у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021/2022 років надзвичайною ситуацією».

18 жовтня видано розпорядження селищного голови №245 «Про створення комісії по забезпеченню перевірки температурного режиму в закладах дошкільної світи в смт Черняхів». Вранці 19 жовтня таку перевірку провели спільно з фахівцем Черняхівського управління ГУДПСС в Житомирській області. За результатами перевірки складений відповідний акт, який теж долучили до пакету документів для подальшої угоди з НАК «Нафтогаз України». Тепер лишилось тільки чекати відповіді. Скільки? Точно невідомо, скільки часу знадобиться для розгляду наших документів. Вищі керівники обіцяють, що недовго. Що ж, побачимо. Але обіцянкам вірити чим далі, тим важче.

А поки всім нашим садочкам із газовим опаленням дозволено під наглядом працівників користуватись електрообігрівальними приладами, які є в групах. Необхідно хоч якось підтримувати більш прийнятну температуру повітря у кімнатах. Звісно, це тимчасово. Але іншого виходу зараз немає.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь